Tekijänoikeuskorvausten määrä maailmalla nousussa

31.10.2022

concert

Kansainvälisen tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestön CISACin raportin mukaan kaikkien luovien alojen tekijänoikeuskorvaukset nousivat vuonna 2021 maailmanlaajuisesti 5,8 prosenttia. Kuitenkin live-esitysten ja taustamusiikin korvaukset olivat edelleen matalalla pandemian vuoksi.

Raportti kattaa 119:a maan tekijänoikeuskorvaustiedot musiikin, kirjallisuuden, näyttämötaiteen sekä audiovisuaalisten sisältöjen aloilta. Raportista käy ilmi, että vaikka vuonna 2021 tekijänoikeuskorvaukset oli nousussa, korvausten määrä on silti heikompi kuin vuonna 2019 ennen pandemian alkua. Pandemiarajoitukset ovat vaikuttaneet erityisesti live-esitysten ja taustamusiikin korvauksiin. Toisaalta suoratoistopalveluilta ja digitaalisista kanavista kerätyt tekijänoikeuskorvaukset nousivat voimakkaasti pandemia-aikana. Vaikka musiikkia kuunnellaan jatkuvasti enemmän suoratoistopalveluiden kautta, musiikin tekijänoikeuskorvauksia kerätään raportin mukaan yhä eniten televisiosta ja radiosta.

Suomessa musiikin, kirjallisuuden, näyttämötaiteen ja audiovisuaalisten sisältöjen tekijänoikeuskorvauksia kerättiin vuonna 2021 yhteensä 109,7 miljoonaa euroa. Kasvua vuoden 2020 pandemiasta johtuneeseen pudotukseen oli kuitenkin vain 4,8 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsissa nousua oli viime vuonna jo 20 prosenttia ja Norjassa 30 prosenttia. Raportin mukaan suurimmat musiikin tekijänoikeuskorvaukset kerättiin edelleen Yhdysvalloista, Ranskasta, Japanista ja Iso-Britanniasta.

Lue alkuperäinen Teoston uutinen täältä ja koko raportti englanniksi täältä.

Kuva: Unsplash, Nainoa Shizuru

Kirjoittajat

Share: