Tekijänoikeusdirektiivin kansallinen toimeenpano etenee seuraavaan vaiheeseen

5.12.2019

Tänään 5.12.2019 pidettiin vuoden viimeinen työpaja- ja keskustelutilaisuus uuden tekijänoikeusdirektiivin valmisteluun liittyen. Tarkoituksena on, että hallituksen esitys valmistuu ensi syksyn alkupuolella ja lausuntokierroksen jälkeen se annetaan eduskunnalle vuodenvaihteessa 2020-2021.

Uuden tekijänoikeusdirektiivin (EU) 2019/790 tarkoituksena on saattaa EU:n tekijäoikeuslainsäädäntö digitaalisille markkinoille sopiviksi. Direktiivi sisältää säännöksiä uusista, pakottavista tekijänoikeuden rajoituksista, EU-laajuisesta sopimuslisenssijärjestelmästä kulttuuriperinnön saataville saattamiseksi, lehtikustannusten lähioikeudesta, alustojen vastuusta käyttäjien palveluihin tallentamista sisällöistä sekä tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden aseman vahvistamiseksi. Direktiivin edellyttämiä lainmuutoksia valmistelee opetus- ja kulttuuriministeriö, jossa vastuuvirkamiehenä toimii tekijänoikeusneuvos Viveca Still.

Direktiivin täytäntöönpanon valmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti teemakohtaisia työpajoja ja kuulemistilaisuuksia kuluneen vuoden aikana. Työpajoja oli kaiken kaikkiaan yhteensä kymmenen, joista viimeinen tilaisuus käyttäjien ja ei-kaupallisten toimijoiden asemasta pidettiin tänään 5.12. Kevään työpajoissa keskityttiin erityisesti direktiivin analysointiin ja syksyn osalta eri osapuolet saivat esittää näkemyksiä siitä, miten implementointi käytännössä toteutettaisiin. Työpajoista voi lukea lisää täältä.

Tekijänoikeusneuvos Viveca Still kertoi viimeisessä kuulemistilaisuudessa, että tavoitteena on saada luonnos hallituksen esityksestä valmiiksi ensi syksyn alkupuolella. Tarkoituksena on saada hallituksen esitys lausuntokierrosten jälkeen eduskunnalle vuodenvaihteessa 2020-2021. Aikataulu on tiivis, sillä uusi tekijänoikeusdirektiivi tulee panna kansallisesti täytäntöön 7.6.2021 mennessä.

Lisätietoja hankkeesta löytyy opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta, jossa on lisäksi nähtävissä työpajojen ja kuulemistilaisuuksien materiaalit.

Eduskunnan kirjasto on myös julkaissut tekijänoikeusdirektiivin kansallisesta toimeenpanosta tietopaketin.

(AH)