Tekijänoikeusbarometri paljastaa: Piratismi on yleistymässä nuorten keskuudessa

30.11.2021

Computer

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n teettämän Tekijänoikeusbarometrin mukaan piratismi lisääntyy etenkin 15-24 vuotiaiden parissa.

Toisaalta myös viihdepalveluiden laillinen käyttö on kasvussa. Vuosi sitten 53 prosenttia vastaajista kertoi, että heidän taloudessaan on käytössä joku internetin viihdepalvelu. Nyt vastaava prosentti oli 62 prosenttia.

Vastaavaa huomattavaa muutosta ei ole tapahtunut asenteissa piratismia kohtaan. Suurin osa, eli 59 prosenttia vastaajista ei hyväksy internetissä olevan materiaalin luvatonta käyttämistä ja jakamista. 11 prosenttia vastaajista hyväksyy kuitenkin lataamisen omaan käyttöön, kun taas viisi prosenttia vastaajista pitää laittonta jakamista hyväksyttävänä. Tavallisinta piratismia oli sisältöjen luvaton katselu, kuuntelu ja pelaaminen.

15-24 vuotiaiden keskuudessa piratisimin suosio on lisännyt suosiotaan selkeästi. 25 prosenttia vastaajista tunnusti hyödyntäneensä luvattomasti tarjolla olevaa materiaalia. Vuosi sitten vastaava luku oli vain 17 prosenttia.

Kauppalehden aihetta käsitelleen uutisen pääset lukemaan täältä. TTVK:n tekijänoikeusbarometriä käsitelleen tiedotteen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Andras Vas sivustolta Unsplash

Share: