Täydennyksiä vuoden 2015 valtion talousarvioon: lainauskorvaus kaksinkertaistuu ja hyvitysmaksu uudistuu

29.12.2014
Lainauskorvauksiin ehdotetaan neljän miljoonan euron korotusta ja yksityisen kopiointiin 11 miljoonan euroa.

Luovan työn tekijöille korotus on merkittävä lisäys teoksen käytöstä saadun korvauksen suhteen. Tekijänoikeudellinen lainakorvaus on hyvitys, jonka teoksen tekijä saa kun teoksen kappaleita lainataan kirjastosta. Nykyinen lainakorvaus kaksinkertaistuu neljästä miljoonasta 8.2 miljoonaan euroon.  Suomen lainauskorvausmääräraha on ollut muita Pohjoismaita alemmalla tasolla, esimerkiksi Ruotsissa seuraavan vuoden määräraha on noin 15,2 miljoonaa.

Talousarvioon vuodelle 2015 esitetään myös 11 miljoonan määrärahaa, jotta uusi yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön. Esitettävä määräraha turvaa kohtuullisen korvauksen tekijöille heidän teostensa kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön. Uusi yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön tekijänoikeuslain muutoksella. Lakia muutettaisiin siten, että hyvitys maksettaisiin valtion talousarvioon otettavasta määrärahasta. Uusi lakimuutos kumoaisi voimassa olevat säännökset tallennusalustoihin liitännäisistä hyvitysmaksusta.

Yksityisen hyvityksen määrärahan mittaamiseksi perustettaisiin puolueeton tutkimustoimikunta, jonka tehtävänä olisi tutkia yksityistä kopiointia ja sen määrää. Valtioneuvosto asettaisi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) esityksestä myös neuvottelukunnan, joka toimisi neuvoa-antavana elimenä tutkimusten sisältöön ja suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Hyvitys maksettaisiin, kuten nykyäänkin, OKM:n vuosittain hyväksytyn maksuvarojen käyttösuunnitelman mukaisesti suorana hyvityksenä teosten tekijöille ja välillisenä hyvityksenä tekijöille heidän yhteisiin tarkoituksiinsa. (MT)

Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta vahvistettiin 19.12.2014 ja se tulee voimaan 1.1.2015. (päivitys 29.12/MO)

Share: