Tavaramerkkilain uudistamistarpeita selvitetty

22.10.2012
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkaisusarjassa on 18.10.2012 ilmestynyt muistio tavaramerkkilain uudistamisesta. IPR University Center on toteuttanut muistion liitteenä olevan vertailun Pohjoismaiden tavaramerkkilainsäädännöstä.

Tarve tavaramerkkilain uudistamiseen liittyy tavaramerkkidirektiivin kansallisen implementoinnin jälkeen tulleeseen Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön. Uudistamista selvittänyt työryhmä keskittyi pääasiallisesti tavaramerkkilain 1 luvun tarkasteluun ja ajanmukaistamiseen. Muutosehdotuksilla pyritään selkeyttämään 1 luvun rakennetta ja sisältöä kokonaisuudessaan. Muutoksina ehdotetaan mm. tavaramerkkidirektiivin rajoitussäännösten parempaa huomiointia ja täsmennyksiä laajalti tunnettujen merkkien suojan edellytyksistä. Työryhmä ehdottaa myös käyttämättä jääneiden tavaramerkkien hallinnollisen kumoamisen mahdollistamista. 

IPR University Centerin laatiman vertailun lisäksi muistion liitteenä on Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toteuttama tavaramerkkien käyttäjille ja asiamiehille suunnattu kysely, jossa selvitettiin nykyisen tavaramerkkijärjestelmän toimivuutta ja siihen liittyviä kehittämistarpeita. (SM) 

 

Share: