Tanskan korkein oikeus: TRIPP TRAPP -lastentuolia ei loukattu

22.12.2014
STEVE – ja DAN -tuolit eivät olleet TRIPP TRAPP -tuolin jäljitelmiä.

Tanskan korkein oikeus antoi 17.12.2014 kaksi TRIPP TRAPP -tuolia koskevaa tuomiota (152/2013 ja 153/2013). Asiat käsiteltiin yhdessä, sillä niissä molemmissa oli kantajina Stokke AS ja Peter Opsvik sekä vastaajina Jysk A/S ja HP Schou A/S.

Vastaajat olivat markkinoineet ja myyneet STEVE – ja DAN -tuoleja, jotka olivat TRIPP TRAPP -tuolin tavoin kaikenikäisille lapsille soveltuvia lastentuoleja. Asiassa oli kysymys siitä, olivatko vastaajat toimineet tekijänoikeuslain, tavaramerkkilain tai markkinointilain vastaisesti.

Korkein oikeus totesi olevan riidatonta, että TRIPP TRAPP -tuoli oli suojattu tekijänoikeudella. Olennaisinta oli, olivatko vastaajien tuolit loukanneet TRIPP TRAPP -tuolin tekijänoikeussuojaa. Korkein oikeus viittasi aikaisempaan ratkaisuunsa (UfR 2001.747 TRIPP TRAPP – 2-Step stolen), jonka mukaan tekijänoikeus suojasi vain sellaisia muotoelementtejä, jotka eivät olleet välttämättömiä rakenteellisista syistä. Koska TRIPP TRAPP -tuoli oli käyttöesine, vain hyvin lähellä olevat jäljitelmät loukkasivat sen tekijänoikeudellista suojaa.

TRIPP TRAPP -tuolin muotoelementteihin kohdistuneen kokonaisarvioinnin perusteella korkein oikeus katsoi, ettei STEVE – ja DAN -tuoleja voitu pitää TRIPP TRAPP -tuolin jäljitelminä. Kyseessä ei ollut tekijänoikeusloukkaus. Myöskään tavaramerkkilakia ei ollut rikottu. Lisäksi korkein oikeus totesi, ettei vastaajien menettelyssä ollut kyse kantajien maineen norkkimisesta tai muuten sopimattomasta markkinoinnista.

Tanskan korkeimman oikeuden tuomiot luettavissa kokonaisuudessaan: 152/2013 ja 153/2013

(MO)

Share: