Taiderikollisuuden uskotaan kasvavan entisestään

21.2.2024

Taiderikollisuuden uskotaan kasvavan sosiaalisen median ja tekoälyn myötä entisestään. Etenkin tekoäly helpottaa ja lisää mahdollisuuksia väärentää teoksia. Tiedossa on, että tekoälyn avulla on teetetty esimerkiksi Rembrandtin teoksia.

Aito on määritelmältään alkuperäinen ja oikea, kun taas väärennös on jäljitelmä, joka on tehty hyötymistarkoituksessa. Olennaista taideväärennöksessä on, että se voidaan sekoittaa toisen henkilön tekemäksi työksi. Väärennös ei kuitenkaan välttämättä kohdistu mihinkään tiettyyn teokseen. Keskusrikospoliisille tulee vuosittain tutkittavaksi kymmeniä tunnettujen taiteilijoiden nimissä tehtyjä taideteoksia, joiden epäillään olevan väärennettyjä. Väärennökset eivät ainoastaan loukkaa tekijää, vaan kyse voi olla myös merkittävistä taloudellisista tappioista. Esimerkiksi vuoden 2016 Operaatio Faken rikosvahingoksi arvioitiin noin 15 miljoonaa euroa. Taideväärennösten kohdalla mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla väärennys, petos, tekijänoikeusrikos (rikoslaki 49:1) sekä kavallus.

Tekijänoikeuslailla suojataan itsenäisiä ja omaperäisiä teoksia. Siten teoksen aihe tai idea ei saa suojaa, eikä myöskään taiteilijan omaperäinen tyyli. Toisen teoksissaan omaksumia teknisiä piirteitä saa siten tekijänoikeuden estämättä jäljitellä, kunhan lopputulos on itsenäinen ja omaperäinen eikä kopioi tai muuntele toisen teoksia. Toisen taideteoksen suora kopiointi tarkoittaa tekijänoikeudellisesti kappaleen valmistamista, joka on tekijän yksinoikeus. Lisäksi voidaan loukata tekijän muita taloudellisia oikeuksia sekä moraalisia oikeuksia. On kuitenkin huomioitava, ettei nykytaidetta ole Suomessa juuri väärennetty, vaan väärennysten kohteet sijoittuvat Suomen kulta-ajan taideteoksiin. Näin ollen tekijänoikeuksien suoja-aika on useamman taiteilijan osalla jo kulunut umpeen.

Uuden teoksen teostason arviointi on riippumaton siitä, kenen nimiin teos on signeerattu (ks. tekijänoikeuslain 52 §). Rikoslaki antaa muutenkin paremmat mahdollisuudet puuttua taiderikollisuuteen. Voit lukea lisää esimerkiksi Tania Kokkalan myyjän rikosvastuuta väärennetyn taiteen kaupassa käsittelevästä pro gradu -tutkielmasta. Tekoälyllä tehtyjen väärennösten osalta tulee todennäköisesti nousemaan ainakin mielenkiintoisia vastuukysymyksiä.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä. Muut käytetyt lähteet löydät täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash / redcharlie

Kirjoittajat

Share: