Syy kopioinnin suosiolle Facebookissa

20.9.2021

Facebookilla on pitkä historia sillä, että se arvostaa jäsenten vuorovaikutusta enemmän kuin julkaisujen omaperäisyyttä. Facebook julkaisi elokuussa 2021 listan 20 suosituimmasta julkaisusta. Näistä 15 oli peräisin sivuston ulkopuolelta, eikä niissä ollut merkitty alkuperäistä lähdettä. Miksi kopiointi on niin suosittua Facebookissa?

kuvitettu kuva sosiaalisen median sivustosta

Facebookin algoritmi on alusta alkaen suosinut vuorovaikutusta omaperäisyyttä enemmän. Algoritmi ei palkitse käyttäjää luovuudesta tai omaperäisyydestä. Sen tavoite on yksinkertainen: paras sisältö on sisältö, joka pitää ihmiset sivustolla pisimpään riippumatta siitä, onko sisältö alun perin julkaisijan omaa. Tämä herättää seuraavan kysymyksen, odottaako kukaan, että julkaisut Facebookissa ovat omaperäisiä tai, että ne ovat julkaistu alkuperäisestä lähteestä? Tähän kysymykseen ei kuitenkaan pysty antamaan suoraa vastausta, koska sivustolla on päivittäin 1.8 miljardia aktiivista käyttäjää. Jokainen käyttäjä tuo oman henkilökohtaisen näkökulmansa tähän asiaan.

Facebookin algoritmi on vastaus alussa esitettyyn kysymykseen siitä, miksi kopiointi on sivustolla niin suosittua. Algoritmi ei kannusta käyttäjiä julkaisemaan omia alkuperäisiä julkaisuja, koska jos ne eivät menesty, ne eivät saa näkyvyyttä sivustolla.

Nykyisellä algoritmilla Facebook saattaa saada nopeita voittoja (short-term gains), mutta sivusto voi nopeasti muuttua merkityksettömäksi. Merkityksettömyys perustuu siihen, että kukaan ei halua tuhlata aikaansa sivustoon katsomalla sisältöä, joka on jo julkaistu kahdessa tai kolmessa alustalla aiemmin. Alustat, jotka kannustavat omaperäisyyteen ja palkitsevat siitä, ovat suuremmalla todennäköisyydellä enemmän perillä siitä, mitä verkossa tapahtuu.

Plagiarism Today – sivuston uutisen pääset lukemaan englanniksi täältä.

Kuva: iStockphotos

Kirjoittajat

Kirjoittajat