Sveitsin korkein oikeus on peruuttanut Nespresson kahvikapseleita koskeneen kolmiuloitteisen tavaramerkkirekisteröinnin

27.10.2021

Nespresso capsule

Sveitsin korkein oikeus (Switzerland’s Federal Supreme Court) on vahvistanut Nespresson kahvikapseleita koskeneen kolmiuloitteisen tavaramerkkirekisteröinnin peruuttamisen. Korkeimman oikeuden mukaan teknisesti välttämätön muoto on mahdotonta rekisteröidä – silloinkin, kun kyseinen muoto on vakiinnuttanut asemansa markkinoilla tavaramerkkinomaisena alkuperää viestittävänä tunnusmerkkinä.

Nestle oli rekisteröinyt Nespresson kahvikapselit tavaramerkkinä sekä Sveitsissä että kansainvälisesti maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO:n kautta, ulottaen näin suojan myös muihin EU-maihin. Nestle ei kuitenkaan saanut kahvikapseleille EU-tavaramerkkisuojaa, sillä EUIPO  kieltäytyi WIPO:sta poiketen rekisteröimästä tavaramerkkiä sen perusteella, ettei kapseleiden muotoilu ollut riittävän tunnusomainen.

Nespresson kahvikapseleita koskeva tavaramerkkiriita on jatkunut jo vuosia. Tavaramerkkiriidan toinen osapuoli on sveitsiläisyritys Swiss Ethical Coffee Company, joka valmistaa biologisesti hajoavia kahvikapseleita, jotka ovat malliltaan sopivia myös Nespresson koneisiin. Nestle haastoi yrityksen oikeuteen tavaramerkillä suojattujen kahvikapseleiden kopioimisesta.

Sveitsiläistuomioistuimen edessä Nestle totesi, että Ethical Coffee oli rikkonut sen tavaramerkkioikeuksia tuottamalla kahvikapseleita. Vastaväitteessään Ethical Coffee haki Nespresson sveitsiläisen tavaramerkin peruuttamista. Rekisteröity tavaramerkki oli yrityksen mukaan pätemätön, koska se oli teknisesti välttämätön malli.

Päätöksessään Sveitsin korkein oikeus puolsi Ethical Coffeen väitettä ja peruutti Nespresson sveitsiläisen tavaramerkkirekisteröinnin. Korkeimman oikeuden mukaan on lähtökohtaisesti mahdotonta rekisteröidä teknisesti välttämätön muoto, riippumatta siitä, onko samainen muoto vakiinnuttanut asemansa markkinoilla siinä määrin, että sen voidaan katsoa olevan tavaramerkinomainen.

Koska yksi tavaramerkkioikeuden tavoitteista on edistää tehokkaan markkinakilpailun toteutumista, tulee kilpailuoikeudelliset näkökulmat huomioida teknistä välttämättömyyttä arvioitaessa. Korkeimman oikeuden mukaan malli tai muoto on teknisesti välttämätön silloin, kun kilpailijalla ei ole muita vaihtoehtoja vastaavan tuotteen muotoiluun eikä hänen voida olettaa löytävän toista toimivaa muotoilua. Muodon monopoliomistajuus on sallittua vain silloin, kun kilpailijoiden on mahdollista kehittää vaihtoehtoinen malli ilman kehittämisestä aiheutuvia ylimääräisiä tuotantokuluja.

Legal Patent-sivuston aihetta käsitelleen uutisen pääset lukemaan täältä. Sveitsin korkeimman oikeuden saksankielisen päätöksen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Jesper Brouwers sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: