Stora Enso ja Kotkamills kieltävät TikTokin käytön työpuhelimilla

29.8.2023
TikTok-app and Chinese flag

Stora Enso ja Kotkamills ovat päätyneet rajoittamaan TikTokin käyttöä työpuhelimilla tämän kesän alusta lähtien. Ratkaisu perustuu ennen kaikkea yrityksen tietojen ja tietoturvan suojaamiseen. Sovelluksen käyttö lisää myös riskiä yritysvakoilulle.

Huolet TikTokin käytön riskeistä eivät rajoitu suomalaisiin teollisyhtiöihin, vaan ongelma on myös kansainvälisessä mittakaavassa keskeinen. Esimerkiksi Euroopan komissio ja parlamentti ovat kieltäneet sovelluksen käytön. Listaan kuuluu myös muun muassa Valkoisen talon hallinto, Somalian valtio sekä Kanadan hallinto.

Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi Tampereen yliopistosta kertoo, että TikTokin on tietoturvaongelma sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Yksityishenkilöiden osalta ongelma keskittyy ennen kaikkea digitaalisen sormenjäljen luomiseen, jonka avulla voidaan tehdä jopa kopio ihmisestä. Yritysten osalta keskeisin uhka liittyy esimerkiksi yritysvakoiluun. Kallioniemi uskookin, että TikTokin käyttö on kielletty sisäisesti useassa yrityksessä ja liikesalaisuuksia arvostavan yrityksen olisi syytä toimia niin.

Kiinan hallituksella on pääsy kiinalaisten yhtiöiden omistavaan dataan lain nojalla. Näin ollen, TikTokin laaja-alainen tietojenkeruu ja datan tallentaminen muodostavat uhkan siitä, että esimerkiksi henkilötietoja tai yrityssalaisuuksia päätyy Kiinan hallituksen haltuun.

Pääset lukemaan alkuperäiset uutiset täältä ja täältä. Kuva: Unsplash / Solen Feyissa

Kirjoittajat

Share: