Spotify muutti toimintoaan – ilmeisesti osittain Adelen pyynnöstä

8.12.2021

Spotify logo

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify on hiljattain poistanut satunnaistoistotoiminnon oletusasetuksena palvelussa silloin, kun siellä kuunnellaan musiikkialbumia. Tämä vaikuttaa olevan ainakin osittain seurausta laulajatähti Adelen esittämästä pyynnöstä.

Spotifyn satunnaistoistotoiminnolla (shuffle) käyttäjä voi kuunnella musiikkikappaleita satunnaisessa järjestyksessä. Nyt albuminäkymässä musiikkia kuunnellessa palvelussa oletusasetuksena on se, että musiikkikappaleet soivat siinä järjestyksessä, jossa ne ovat albumilla. Toisin sanoen kappaleet tulevat kuunteluun siinä järjestyksessä, kun musiikkiteosten esittäjät ja tekijät ovat tarkoittaneet niitä kuunneltavan.

Vaikuttaa siltä, että maailmankuulu laulaja Adele on pyytänyt Spotifyta muuttamaan asetuksia. Muutoksen jälkeen Adele twiittasi kiitoksen Spotifylle:  “…Our art tells a story and our stories should be listened to as we intended. Thank you Spotify for listening”. Adele julkaisi hiljattain uuden albuminsa 30. Sen kappale Easy On Me rikkoi heti ilmestyttyään Spotifyn ennätyksen yhden päivän aikaisista kuuntelukerroista maailmanlaajuisesti.

Aihetta koskevan uutisen pääset lukemaan The Verge -sivustolta.

Ilmentääkö musiikkialbumi kokonaisuutena tekijän luovia valintoja siinä määrin, että kappaleiden järjestyksen muuttaminen voisi rikkoa tekijänoikeuksia? Aiheesta on kirjoitettu tekijänoikeuteen kuuluvien moraalisten oikeuksien näkökulmasta The IPKat -blogissa.

Kuva: Sara Kurfeß sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: