Sony, Nike ja Canada Goose ovat haastaneet omilla tahoillaan yrityksiä oikeuteen tekijänoikeus- ja tavaramerkkirikkomuksista

10.9.2021

Sony, Nike ja Canada Goose ovat kaikki elokuun aikana nostaneet kanteita omilla tahoillaan muun muassa tekijänoikeusrikkomuksista.

oikeussali, vasara ja lakikirja

Sony vs. Gymshark

Sony on haastanut brittiläisen urheiluvaatemerkin Gymsharkin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Sonyn mukaan Gymshark on eri sosiaalisen median alustoilla pyörivissä mainoksissaan käyttänyt tunnettuja kappaleita ilman vaadittavia lupia. Gymshark on väärinkäyttänyt satoja markkinoiden suosituimpia ja arvokkaimpia äänitallenteita, kun se on hyödyntänyt kappaleita sosiaalisen median mainoskampanjoissaan.

Gymshark on tehnyt useat näistä mainoksistaan itse, mutta näitä mainoksia ovat myös tehneet eri vaikuttajat. Vaikuttajat ovat julkaisseet mainokset ensin omille tileilleen ja sivuilleen, joka on mahdollistanut sen, että Gymshark on pystynyt jakamaan nämä mainokset omille alustoilleen.

Monet levy-yhtiöt ovat antaneet Instagramin käyttäjille luvan käyttää yhtiön omistamaa musiikkia henkilökohtaisissa videoissaan, mutta siitä ei tässä oikeudellisessa riidassa ole kyse, vaikka mainoksia ovat tehneet yksittäiset vaikuttajat. Kanteessa kiinnitetään huomio Instagramin sääntöihin, joiden mukaan musiikin käyttäminen kaupallisiin tai muihin ei-henkilökohtaisiin tarkoituksiin ei ole sallittua paitsi, jos musiikin käyttämiseen on hankittu vaadittavat luvat.

Gymshark ja Sony ovat jo aiemmin koittaneet päästä sopimuksen eri kappaleiden käyttämisestä kaupallisessa tarkoituksessa. Tällaista sopimusta ei kuitenkaan ole osapuolten välillä saavutettu ja Gymshark alkoi käyttää kappaleita mainoksissaan ilman lupaa.

 

Nike vs. Drip Creationz

Nike syyttää Customs By Ilene Inc. (Drip Creationz) yritystä tavaramerkkirikkomuksesta, harhaanjohtamisesta sekä väärentämisestä. Niken mukaan Drip Creationz myy tuotteita väittäen, että ne ovat aitoja Niken tuotteita, vaikka ne ovatkin loppupeleissä väärennöksiä. Väärennösten lisäksi yritys myy luvattomia jalkineita, joita markkinoidaan Niken ikonisimpien tuotteiden räätälöityinä versioina. Tämän kustomoinnin ongelmana on, että Drip Creationz purkaa ja kokoaa uudelleen (deconstructs) Niken ikonisia Air Force 1 kenkiä ja korvaa tai lisää niihin materiaalia. Nämä kengät, joita muokataan ovat siis alun perin aitoja. Drip yritys materiaalisesti muokkaa kenkiä tavalla, jota Nike ei ole hyväksynyt. Muokatut kengät sisältävät luvattomia kuvia, materiaaleja ja ompeleita.

Niken mukaa tämä kenkien muokkaaminen aiheuttaa hämmennystä, vahinkoa ja virheellisiä mielikuvia Niken ja Drip Creationz yritysten välillä. Niken mukaan tällaiset räätälöintitoimet hankaloittavat sen yksinoikeutta valita kenen kanssa tekee yhteistyötä, mitä väriyhdistelmiä se julkaisee ja millaisia viestejä Niken design välittää ja tämä taas vaikuttaa Niken brändiin ja imagoon.

 

Canada Goose vs Goose Country

Canada Goose on haastanut samantyylisesti nimetyn ulkoiluvaatteita valmistavan yrityksen Goose Country oikeuteen. Canada Goose syyttää Goose Countrya tavaramerkin rikkomisesta ja epäreilusta kilpailusta. Lisäksi Canada Goose syyttää Goose Countrya harhaanjohtavien tuotteiden myynnistä, koska sen mielestä Goose Country myy ulkoisesti saman tyyppisiä ja samalla tavalla nimettyjä tuotteita, kuin mitä Canada Goose. Tämän on väitetty sekoittavan kuluttajia.

Yritykset kilpailevat samoilla markkinoilla, koska ne tuottavat samanlaisia tuotteita. Canada Goose vaatii nyt rahallisia korvauksia sekä Goose Countryn verkkotunnuksen omistusoikeuden siirtämistä heille.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi EU:n IP Helpdeskin sivuilta täältä.

Kuva: iStockphotos

Kirjoittajat

Share: