Somepalvelu X oikeudessa uutistoimistolle maksettavista korvauksista

7.8.2023

Newspaper

Ranskalainen uutistoimisto AFP on haastanut aiemmin Twitterinä tunnetun somepalvelu X:n oikeuteen. AFP:n mukaan X on kieltäytynyt neuvottelemasta korvauksista, joita uutistoimiston tulisi saada sen sisällön julkaisemisesta somepalvelun alustalla.

Uutistoimisto AFP yrittää saada X:ltä oikeusteitse dataa, jonka perusteella se voisi vaatia somepalvelulta sopivan suuruisia korvauksia uutissisältönsä julkaisemisesta. Oikeustoimet ovat seurausta EU:n vuoden 2019 tekijänoikeusdirektiivistä ja siinä esitellystä lehdistön lähioikeudesta, jolla pyritään varmistamaan uutistoimistoille ja kustantajille oikeudenmukainen korvaus, kun niiden sisältöä levitetään digitaalisilla alustoilla.

Tekijänoikeustapaus on osa käynnissä olevaa maailmanlaajuista taistelua, jonka tavoitteena on saada teknologiayritykset maksamaan uutisista X:n, Facebookin ja Googlen kaltaisilla alustoilla. Esimerkiksi Kanadassa hyväksyttiin kesäkuussa laki, jonka mukaan digialustojen tulisi maksaa medioille niiden alustoilla jaetusta sisällöstä. Lakia vastustaakseen Facebookin emoyhtiö Meta on estänyt journalististen sisältöjen jakamisen ja lukemisen Facebookin ja Instagramin kanadalaisilta käyttäjiltä. Vastaavia vääntöjä lainsäätäjien, mediatalojen ja digialustojen kesken on käyty myös muun muassa Australiassa ja Espanjassa.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Good Good Good

Kirjoittajat

Share: