Sisäministeriön tilannekatsaus varoittaa lisääntyvästä tuoteväärennösrikollisuudesta

21.5.2015
Sisäministeriön asettama yritysturvallisuuden kansallinen yhteistyöryhmä julkisti tiistaina 12.5.2015 yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekatsauksen. Tilannekatsaus on järjestyksessään 17. ja käsittelee tällä kertaa tuoteväärennösrikollisuutta.

Tullin pysäyttämät tuoteväärennökset ovat laskeneet huomattavasti sekä määrältään että arvoltaan jo usean vuoden aikana. Syyksi nähdään mm. internetin ja verkkokaupan erittäin voimakas kasvu, joka on heikentänyt lainvoimaviranomaisten rikollisuustorjunnan vaikuttavuutta. 3D-tulostamisen yleistyminen mahdollistaa laadukkaiden väärennysten tuottaminen, mikä tulee aiheuttamaan viranomaisille yhä enemmän ongelmia tuoteväärennösten pysäyttämiselle tulevaisuudessa. Tuoteväärennökset aiheuttavat merkittäviä taloudellisia menetyksiä yrityksille sekä suuria verotappioita valtioille.

EU:ssa ilmenevien tuoteväärennösten yleisin alkuperämaa on Kiina, josta tulee yli 70 prosenttia tuoteväärennöksistä. Suomen lähialueilla toimivat myös Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän erittäin suuret tuoteväärennösmarkkinat. Tuoteväärennösrikollisuuden vetovoimaa lisäävät mm. suuret mahdolliset tuotot sekä vähäisiksi koetut rangaistukset ja näiden rangaistuksien huomattavat erot EU-maiden välillä.

Tilannekatsauksen mukaan suomalaiset yritykset osaavat suojata keksintöjään ja tavaramerkkejään, kun taas tuotteiden muotoilun suojaamisessa on puutteita. Suomalaisten yritysten tulisi valvoa internetissä tapahtuvaa verkkokauppaa yhä tarkemmin, ja Suomessa olisi syytä panostaa PK-yritysten tiedonsaantiin asiasta. Kuluttajia olisi myös entistä tehokkaammin valistettava väärennöksiin kuuluvasta järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Katsaus julkaistaan kahdesti vuodessa, ja sen valmistelusta vastaa Keskusrikospoliisi yhteistyössä asiantuntijaverkoston kanssa.

Tilannekatsaus on luettavissa kokonaisuudessaan sisäministeriön kotisivuilla. www.intermin.fi/sisainenturvallisuus

Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekatsaus nro 17 (12.5)

(HG)

Share: