Sisällöntuottajien voidaan nähdä loukkaavan tekijänoikeuksia striimaus- ja videoalustoilla

31.1.2022

twitch

Striimaus- ja videoalustoilla näytetään päivittäin sekä pienimuotoisia lyhyitä videoita, mutta myös pidempiä tv-ohjelmia ja sarjoja, ilman tekijänoikeuslisenssejä. Viime vuosina striimausalustojen suosio on kasvanut ja pelkästään Twitch-palvelussa striimejä seuraa yhtäaikaisesti keskimäärin 2,6 miljoonaa käyttäjää.

Livestriimijen suosio on viime vuosien aikana ollut huimassa nousussa ja niissä pyörivä sisältö keskustelun aiheena. Suosio oli vuonna 2020 noussut 80 % vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2020 livestriimejä seurattiin yhteensä noin 27,9 miljardia tuntia.

Livestriimit ovat aikaisemmin laajalti keskittyneet videopelien ympärille. Viime vuosina pelaamisen rinnalle on noussut reaktiosisältö, jossa sisällöntuottaja reagoi johonkin katsomaansa. Toiminta on tämän seurauksena siirtynyt enemmän alustojen keskustelupalstoille, jossa striimaajilla sekä katsojilla on mahdollista reagoida lähetyksen keskustelussa. Aikaisemmin striimaajat ovat reagoineet lyhytkestoisiin ja pienempiin teoksiin, mutta viime aikoina suuren yleisön keräävät striimajat ovat myös jakaneet sarjoja sekä tv-ohjelmia. Kyse on siis laajemmasta teosten levittämisestä. Striimajat eivät suurimassa osassa tapauksista omista lisenssejä jakaa teoksia katsojilleen.

Tekijänoikeuskysymykset eivät ole videoalustoille uusi asia ja eri alustat ovatkin ratkaisseet ongelmat eri tavoin. Alustoilla on käytössä eri käytännöt ja järjestelmät tekijänoikeuksien suojaamiseen.

Toinen striimaukseen liittyvä keskustelu on tekijänoikeuksien alaiset videopelit ja käytäntö niiden suhteen. Peliyhtiöt ovat toistaiseksi kuitenkin pitäneet striimauksen pelien markkinoinnissa hyödyllisenä ja mahdollisen taloudellisen haitan arvoisena.

Koko uutinen luettavissa täältä.

Kuva: Ella Don sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: