Singaporessa tapahtuu muutos valokuvien tekijänoikeuksien oikeustilassa

14.9.2021

Singaporessa tapahtuu muutos valokuvien tekijänoikeudelle. Aiemmin tilaustyönä otettujen valokuvien tekijänoikeus on kuulunut automaattisesti työn tilaajalle esimerkiksi hääparille. Marraskuusta lähtien valokuvaajalla tulee olemaan automaattisesti tekijänoikeus kuviin riippumatta siitä onko kyse tilaustyöstä vai ei.

piirroskuva häätilaisuudesta, kun valokuvaaja ottaa hääparista kuvan

Eilen, maanantaina 13.9., Singaporessa hyväksyttiin lakimuutos, joka vaikuttaa valokuvien tekijänoikeuteen. Aiemmin Singaporessa tilaustyönä otettujen valokuvien tekijänoikeus on kuulunut automaattisesti työn tilaajalle esimeriksi hääparille. Lakimuutoksen myötä näin ei enää tule olemaan, vaan tekijänoikeus kuuluu suoraan valokuvaajalle. Valokuvaaja voi kuitenkin sopimuksella siirtää oikeudet työn tilaajalle.

Uudistuksen myötä valokuvaajat ovat samassa asemassa muiden tilaustyötä tekevien taitelijoiden kanssa, koska tilaustyönä tehtyjen laulujen, kirjojen ja tietokonegrafiikoiden tekijöillä on teoksiinsa automaattisesti tekijänoikeus.

Uudistus on herättänyt huolta etenkin käyttäjien tai työn tilaajien aseman takia. Uudistus saattaa aiheuttaa yllättäviä lisäkustannuksia tilaajille, kun he joutuvat erikseen sopimaan heille henkilökohtaisten valokuvien (häät, sukujuhlat, syntymäpäiväjuhlat) oikeuksien siirtämisestä. Ongelmalliseksi koettiin myös se, että uudistuksen myötä valokuvaajilla on oikeus käyttää työn tilaajien ns. henkilökohtaisia valokuvia omissa portfolioissaan.

Vielä on epäselvää, onko oikeuksien siirtämisestä mahdollista tehdä vain suullinen sopimus kirjallisen sopimuksen sijaan. Suullisen sopimuksen haittana kuitenkin tulee olemaan se, että ristiriita tilanteessa on sana sanaa vastaan. Muutoksen yllätyksellisyys yleisölle koettiin myös ongelmalliseksi. Yleisöä eli mahdollisia työn tilaajia tulisi tiedottaa riittävästi tulevasta muutoksesta, jotta olisi mahdollista välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Singaporessa pohditaan myös sitä, tulisiko uudistuksen myötä laatia jokin standardimallinen sopimuspohja, joka olisi helppokäyttöinen ja sujuvoittaisi kuvien oikeuksien siirtämistä valokuvaajalta työn tilaajalle.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi täältä.

Kuva: iStockphotos

Kirjoittajat

Kirjoittajat