Siivouslaitemerkki Kärcherin tunnuksenomaista keltaista väriä koskeva tuomio Alankomaissa

28.10.2021

Haagin alueen korkein oikeus (Hague District High Court) on todennut Kärcherin kirkkaankeltaisen värin olevan tunnuksenomainen ja täyttävän tavaramerkin rekisteröintiin vaadittavat edellytykset.

Kärcher on painepesurivalmistaja, jonka tuotteet tunnetaan sekä laadustaan että keltaisesta väristään. Kärcher on rekisteröinyt kirkkaankeltaisen värinsä kahdesti Benelux-alueella väritavaramerkkinä, kerran vuonna 1990 ja toisen kerran vuonna 2012. Benelux alue käsittää Belgian, Alankomaat ja Luxembourgin.

Kärcher haastoi Varo-nimisen yrityksen oikeuteen samanväristen painepesureiden myymisestä Hollannissa. Varo puolusti itseään väittämällä, ettei Kärcherin omima keltainen väri ollut tavaramerkki, koska se ei ole luonteeltaan tunnusomainen. Haagin alueen korkein oikeus on nyt antanut tuomionsa, hyväksyen Kärcherin väitteet siitä, että merkin väritavaramerkkiä on tosiasiallisesti rikottu. Näin todetessaan tuomioistuin vahvisti, että Kärcherin käyttämä tietty keltainen väri painepesureissa on saavuttanut riittävän tunnusomaisen luonteen tullakseen suojatuksi tavaramerkkinä. Tuomioistuimen mukaan tämä keltainen väri viestittää kuluttajille Kärcherin tuotteiden alkuperää.

On kuitenkin huomattava, että siitä huolimatta, että tuomioistuin puolsi Kärcherin väitettä siitä, että sen tavaramerkkiä oli rikottu, se myös totesi, että aikaisempi vuonna 2012 rekisteröity väritavaramerkki ei ole itsessään pätevä, koska hakemuksesta on puuttunut maininta rekisteröitävästä värikoodista. Pelkkä värin kuvaus ei  ole riittävä. Rekisteröinnin vaatimuksia ei siis täytä pelkkä maininta siitä, että tavaramerkiksi rekisteröidään kirkkaan keltainen väri painepesureiden yhteydessä. Kansainvälisesti tunnistettavan värikoodin tulee esitellä osana hakemusta. Tähän perustuen Kärcherin keltainen väri ei voinut saada suojaa rekisteröitynä tavaramerkkinä, vaan ainoastaan markkinoilla asemansa vakiinnuttaneena tavaramerkkinä.

Intellectual Property Helpdesk-sivuston aihetta käsitelleen uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Luis Quintero sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: