Ruotsin patentti- ja markkinatuomioistuin otti kantaa käyttötaiteen suojan laajuuteen

3.2.2022

chairs

Tekijänoikeusrikkomustapauksessa PMT 13853-22 Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt katsoi, että käsinojallinen tuoli joka oli suunniteltu käytettäväksi hoitoympäristössä, jossa oli otettu huomioon toiminalliset vaatimukset, voitiin suojata Ruotsin tekijänoikeuslain nojalla. Tuomioistun perustelee päätöstään sillä, että tuolin suunnitteluvaiheessa on ollut tilaa vapaille sekä luoville valinnoille tuolin muotoilun suhteen, jota on hyödynnetty kyseisen tuolin muotoilussa.

Tarkastellessaan, jos toinen käsinojallinen tuoli loukkaa kyseisen tuolin tekijänoikeudellista suojaa tuomioistuin on todennut, että tekijänoikeudellinen suoja tulee pääsääntöisesti olla sama kaikenlaisten teosten osalta. Tuomioistuin katsoi, että käyttötaiteen teoksen suoja ei voi olla heikompi kuin muun tyyppisille teoksille annettava suoja. Suojan laajuus tulee ainoastaan olla riippuvainen teoksen omaperäisyydestä.

Kyseisessä tapauksessa tuoleilla katsottiin olevan tiettyjä yhtäläisyyksiä tietyistä näkökulmista. Tarkemmassa tarkastelussa katsottiin kuitenkin, että tuolien yleinen ulkonäkö poikkeaa toisistaan. Uuden tuolin kokonaisvaikutelma poikkeaa siinä määrin vanhemmasta, että kyseeseen ei tullut tekijänoikeusrikkomusta.

Alkuperäisen uutisen aiheesta löydät ruotsiksi täältä ja tuomio on luettavissa täältä.

Kuva: Federica Campanaro sivustolta Unsplash.

Kirjoittajat

Share: