Red Dragon -sanamerkkiä ei voitu rekisteröidä tavaramerkiksi energiajuomille ja Monster Energy -juomia valmistava yhtiö väitti Pokémon-pelien loukkaavan yhtiön tavaramerkkiä

20.4.2023

Red Bull energy drink

Red Dragon -sanamerkki aiheutti sekaannusvaaran aikaisemmin rekisteröityyn Red Bull -tavaramerkkiin

Red Beverage Company LLC haki tavaramerkkiä sanamerkille Red Dragon luokassa 32, joka kattaa muun muassa alkoholittomat juomat, mukaan lukien energiajuomat.

Energiajuomistaan tunnettu Red Bull GmbH vastusti tavaramerkin rekisteröintiä sillä perusteella, että Red Dragon -merkki aiheuttaa sekaannusvaaran yhtiölle aikaisemmin rekisteröityyn tavaramerkkiin Red Bull, joka on muun ohella rekisteröity energiajuomille. Sveitsin liittovaltion teollis- ja tekijänoikeusvirasto (IGE) hyväksyi Red Bullin väitteen ja totesi, että Red Dragon -merkki aiheuttaa sekaannusvaaraa aikaisemmin rekisteröityyn tavaramerkkiin erityisesti sen vuoksi, että merkit ovat käsitteellisesti samankaltaisia.

Red Beverage Company valitti päätöksestä Sveitsin liittovaltion hallintotuomioistuimeen ja vaati tuomioistuinta kumoamaan päätöksen ja rekisteröimään tavaramerkin. Yhtiö esitti, etteivät vertailtavat merkit ole sekoitettavissa toisiinsa pelkästään sen vuoksi, että kummassakin merkissä on käytetty sanaa ”red”. Sekaannusvaaraa vastaan puhuu myös se, että merkeissä viitataan eri eläimiin, Red Dragonissa lohikäärmeeseen ja Red Bullissa härkään.

Sveitsin liittovaltion hallintotuomioistuin totesi, että sekaannusvaara on olemassa, sillä vertailtavat merkit ovat keskenään samankaltaisia ja niitä käytetään samojen tavaroiden tunnuksena. Merkkien samankaltaisuus johtuu siitä, että merkeillä on yhteinen rakenne: vertailtavien merkkien ensimmäinen osa muodostuu samasta adjektiivista ”red” ja jälkimmäinen osa eläintä kuvaavasta subjektiivista. Tuomioistuin hylkäsi Red Beverage Companyn valituksen tammikuussa 2023.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Monster Beverage Corporation pyrkii estämään muita toimijoita käyttämästä Monster-sanaa osana tavaroiden tai palveluiden nimeä

Energiajuomavalmistaja Monster Beverage Corporation on esittänyt satoja väitteitä eri toimijoiden tavaramerkkejä vastaan. Yhtiön mukaan eri toimijat loukkaavat sen tavaramerkkiä ”Monster Energy” käyttämällä sanaa ”monster” osana tavaroidensa tai palveluidensa nimeä.

Yksi viimeisimmistä väitteistä koskee maailmanlaajuisesti tunnettua japanilaista videopelisarjaa, Pokémonia, joka on lyhenne sanayhdistelmästä ”pocket monster”.  Yhtiö esitti, että Pokémonin uusien videopelien nimet Pokémon X, Pokémon Y, Pokémon Sun ja Pokémon Moon aiheuttavat sekaannusvaaran yhtiön tavaramerkkiin, sillä Japanissa peleissä käytetään lyhenteen lisäksi myös pelisarjan koko nimeä ”pocket monster”, joka sisältää sanan ”monster”. Tästä johtuen on vaarana, että kuluttajat yhdistävät Pokémon-pelit virheellisesti Monster-energiajuomiin. Japanin patenttivirasto hylkäsi energiajuomayhtiön väitteen, ja uudet Pokémon-pelit tulivat markkinoille alkuperäisillä nimillään.

Energiajuomayhtiö on esittänyt Japanissa yhteensä 134 väitettä sellaisia tavaramerkkejä vastaan, jotka sisältävät sanan ”monster”. Yhdysvalloissa samankaltaisia väitteitä on esitetty lähes 100.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Alexander Sinn

Kirjoittajat

Share: