Raportti: Väärennösten ja piraattituotteiden kauppa lisääntyi pandemian aikana

14.3.2022

Viimeisin EUROPOLin ja EUIPO:n immateriaalioikeusrikosten uhkien arviointi on nyt saatavilla.

Viimeisin Europolin ja Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) yhteisesti tuottama immateriaalioikeusrikosten uhkien arviointi paljastaa, että väärennettyjen ja piraattituotteiden jakelu valitettavasti lisääntyi COVID-19-pandemian aikana.

Raportti perustuu eri puolilta EU:ta kerättyihin tietoihin ja Europolin operatiivisista tiedoista. Nämä tiedot vahvistavat, että piratismi ja väärentäminen ovat edelleen vakava uhka kuluttajien terveydelle ja hyvinvoinnille sekä Euroopan taloudelle.

OECD:n ja EUIPO:n tuoreimpien tietojen mukaan väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tavaroiden tuonti oli 119 miljardia euroa vuonna 2019. Tämä oli 5,8 % kaikista EU:hun saapuvista tavaroista. Hälyttävintä on, että yhä useampi näistä tavaroista on väärennettyjä lääkkeitä, elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja leluja.

Raportissa korostetaan edelleen digitaalisen ja verkkomaailman tärkeyttä rikollisjärjestöille ja sitä, kuinka ne käyttävät sitä muun muassa ottamaan suoraan yhteyttä kuluttajiin.

Nämä tiedustelutiedot ovat erityisen tärkeitä eurooppalaisen monitieteisen rikollisuuden uhkien vastaisen foorumille (EMPACT) ja lainvalvontaviranomaisille järjestäytyneen ja vakavan kansainvälisen rikollisuuden torjumisessa.

Lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Willfried Wende

Kirjoittajat

Share: