Rap-artisti Drakea syytetään tekijänoikeusloukkauksesta ja artistien ääniä kopioinut kappale poistettiin musiikin suoratoistopalveluista ja sosiaalisen median alustoilta

25.4.2023

Different music instruments

Rap-artisti Obrafour on nostanut kanteen Drakea vastaan tekijänoikeusloukkauksesta

Viime viikolla rap-artisti Obrafour haastoi Draken oikeuteen tekijänoikeusloukkauksesta ja esitti, että Drake oli käyttänyt elokuussa 2022 julkaistussa albumissaan ”Honestly, Never Mind” otteita Obrafourin kappaleesta ”Oye Ohene” ilman artistin suostumusta. Obrafourin mukaan tekijänoikeusloukkaus koskee erityisesti uuden albumin kappaletta ”Calling My Name”, jota varten Drake oli kopioinut lauluosuuksia Obrafourin tekijänoikeudella suojatusta kappaleesta.

Ennen uuden albumin julkaisua Draken edustajat olivat ottaneet Obrafouriin yhteyttä ja pyytäneet lupaa lyhyen otteen käyttöön ”Calling My Name” -kappaleessa. Uusi albumi kuitenkin julkaistiin ennen kuin Obrafour oli antanut vastausta Draken edustajien pyyntöön.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Tekoälyn avulla luotu musiikkikappale, joka kopioi Draken ja The Weekendin äänet, poistettiin musiikin suoratoistopalveluista sekä TikTokista ja YouTubesta

Ghostwriter- nimellä tunnettu artisti julkaisi viime viikolla tekoälyn avulla luodun kappaleen ”Heart On My Sleeve”, jossa tekoäly oli kopioinut maailmanlaajuisesti tunnettujen artistien, Draken ja The Weekendin, äänet. Kappale julkaistiin alun perin TikTokissa, josta se levisi nopeasti YouTubeen sekä useisiin musiikin suoratoistopalveluihin, kuten Spotifyhin, Apple Musiciin, Deezeriin ja Tidaliin.

Pian sen jälkeen, kun kappale ilmestyi musiikin suoratoistopalveluihin, Universal Music Group kommentoi asiaa ja totesi, että kappale loukkaa levy-yhtiön edustamien artistien tekijänoikeuksia. Levy-yhtiön mukaan tekoälyn kouluttaminen levy-yhtiön edustamien artistien musiikilla ja tekijänoikeuksia loukkaavan tekoälymusiikin saatavuus eri alustoilla herättää kysymyksen siitä, kummalla puolella musiikkialan toimijat haluavat olla: artistien oikeuksien ja luovan ilmaisun puolella vai tekoälyn ja väärennösten puolella.

Kappale poistettiin musiikin suoratoistopalveluista ja sosiaalisen median alustoilta levy-yhtiön kommentin jälkeen. Universal Music Group kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta, oliko se tehnyt virallisia poistopyyntöjä musiikin suoratoistopalveluille ja sosiaalisen median alustoille.

Ennen kuin kappale poistettiin, se ehti kerätä Spotifyssa yli 625 000 kuuntelukertaa. YouTubessa alkuperäinen video sai yli 230 000 katselukertaa ja TikTokissa alkuperäistä videota ehdittiin katsoa yli 15 miljoona kertaa.

Kyse ei ole yksittäistapauksesta, sillä tekoälyn avulla luodun musiikin määrä on lisääntynyt musiikin suoratoistopalveluissa. Muutama viikko sitten Universal Music Group vaati musiikin suoratoistopalveluita estämään tekoälyä kehittäviä toimijoita käyttämästä levy-yhtiön edustamien artistien musiikkia tekoälyn kouluttamiseen.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Caleb George

Kirjoittajat

Share: