Ranskan kilpailuviranomainen antoi Googlelle sakot tekijänoikeuskiistassa

21.7.2021

Viime viikolla annetut sakot olivat suuruudeltaan noin 500 miljoonaa euroa. Sakkojen syynä oli se, että kilpailuviranomainen katsoi, että Google ei ole noudattanut sen viime vuonna antamaa päätöstä. Päätöksessä Google määrättiin neuvottelemaan vilpittömässä mielessä (good faith) mediayhtiöiden kanssa lisenssisopimuksista, joilla Google saisi oikeuden uudelleenkäyttää korvausta vastaan mediayhtiöiden tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Uutinen liittyy viime vuosina kiihtyneeseen kiistaa mediayhtiöiden ja alustapalveluiden välillä koskien tekijänoikeudella suojattujen uutisten käyttöä alustapalveluissa. Suuren kansainvälisen keskustelun kohteena on ollut se, kuinka uutissisällöstä saatavat tuotot tulisi jakaa näiden toimijoiden välillä. DSM-direktiivin 15 artiklassa luotiin uusi lehtikustantajan lähioikeus, jolla pyritään tasapainottamaan pelikenttää suurten alustapalveluiden ja uutistoimistojen välillä. Direktiivi kannustaa solmimaan lisenssisopimuksia, jossa sovitaan lehtikustantajille maksettavasta reilusta korvauksesta.

Ranska oli ensimmäinen maa, joka implementoi DSM-direktiivin. Tammikuussa Google teki merkittävän puitesopimuksen ranskalaisten lehtikustantajien kanssa. Tarkoituksena on, että Google neuvottelee puitesopimuksen pohjalta yksittäisiä lisenssejä eri mediayhtiöiden kanssa.

Sakko on suurin Ranskan kilpailuviranomaisen koskaan antama sakko siitä, että sen antamaa päätöstä ei ole noudatettu. Uutistoimisto Reutersin mukaan Googlen on uhkasakon nojalla annettava kahden kuukauden sisällä konkreettisia ehdotuksia siitä, millä tavalla se aikoo korvata uutistoimistoille ja muille kustantajille uutisten käyttämisen.

Asiasta on luettavissa lisää täältä.

(HL)