Ranskan EU-puheenjohtajuuskausi – aineettomat oikeudet agendalla

11.1.2022

French flag

Tammikuun alussa Ranska aloitti kuusi kuukautta kestävän kautensa EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. Puheenjohtaja johtaa neuvoston toimintaa sekä asettaa sille suuntaviivat ja prioriteetit. Ranska on hiljattain julkaissut puheenjohtajakautensa ohjelman, joka sisältää useita aineettomiin oikeuksiin liittyviä linjauksia.

Ohjelman mukaan Ranskan puheenjohtajuuden aikana neuvoston on tarkoitus aloittaa komission EU:n mallisuojasääntelyn päivittämistä ja tarkistamista koskevan aloitteen käsittely. Komission havaitsemia tarkistuskohteita olivat esimerkiksi mallisuojaa koskevien EU:n ja kansallisten sääntöjen yhteensopivuuden varmistaminen, varaosien mallisuojan yhdenmukaistaminen sekä tarve vastata 3D-teknologioiden kehitykseen.

Ranska tavoittelee lisäksi EU:n nimisuojajärjestelmän uudistamista. Tämä voi mahdollisesti tarkoittaa alkuperäsuojan laajentamista myös muihin kuin maatalouden elintarviketuotteisiin. Ranskalla on tältä osin jo oma vastaava kansallinen järjestelmänsä. Ranska haluaa niin ikään tukea yhtenäispatenttituomioistuimen toiminnan käynnistämistä. Yhtenäispatenttijärjestelmän aloitus on viivästynyt jo pitkään.

Myös digitalisaatio on tärkeä aihe Ranskan puheenjohtajakaudella. EU:n digipalvelusäädöksen edistäminen (Digital Services Act, DSA) on tässä olennaisessa roolissa. Sen tarkoituksena on lisätä internetin välityspalvelujen tarjoajien huolellisuusvelvollisuuksia sekä varmistaa turvallinen ja vastuullinen verkkoympäristö.

Alkuperäisen kirjoituksen aiheesta voit lukea IPKat-blogista. Ranskan puheenjohtajuuskauden ohjelman löydät täältä.

Kuva: Anthony Choren sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: