Ranska luopuu keskustelua herättäneestä piratismilaistaan

18.7.2013
Ranska luopuu paljon keskustelu herättäneestä nk. kolmen hudin piratismilaistaan, jonka tarkoituksena oli taistella nettipiratismia vastaan. Laki antoi paikallisille tuomioistuimille luvan määrätä internetyhteyksien määräaikaisia katkaisuja toistuvien tekijänoikeusrikkomuksien ja annettujen varoituksien jälkeen.

Laki sai nimensä sitä valmistelleen hallituksen viraston Hadopin mukaan.  Laki mahdollisti sen, että paikalliset tuomioistuimet voivat estää tekijänoikeusrikkomuksen tekijältä internetyhteyden enintään kuukaudeksi, jos rikkomus oli toistunut kolme kertaa.  Laki johti käytännössä ainoastaan yhteen tapaukseen, jossa nettiyhteyttä rajoitettiin 15 päiväksi. Ranskassa kuitenkin edelleen tiedostojen jakajille on mahdollista määrätä sakkoja 1 500 euroon asti.

Ranskan hallitus totesi, että se pyrkii jatkossa kohdistamaan voimavaransa sivustoihin, jotka ansaitsevat rahaa jakamalla laittomasti kopioitua materiaalia yksityisten käyttäjien sijaan. Lain kaatamisen takana oli hallituksen teettämä tutkimus, joka suositteli lain kumoamista ja voimavarojen suuntaamista uudelleen kustannusten säästämiseksi.  Hallitus on perustellut muutosta toteamalla myös, että internetyhteydestä on tullut niin tärkeä ihmisille, ettei sitä voi katkaista edes piratismin vuoksi.

Kyseinen laki herätti paljon keskustelua ulkomailla. Aikaisemman tutkimuksen mukaan kolmen hudin piratismilain nojalla lähetetyt varoituskirjeet olisivat vähentäneet piratismin määrää Ranskassa. Suomessa TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) piti aiempia tuloksia rohkaisevina ja suuntaa-antavina myös suomalaiselle lainsäädännölle.  (SL)

 

Hadopin tutkimus lain vaikutuksista maaliskuussa 2012:

http://www.hadopi.fr/sites/default/files/page/pdf/note17_en.pdf

 

Aiheesta kirjoittivat muun muassa:

BBC News 10.7.2013:

http://www.bbc.co.uk/news/technology-23252515

Taloussanomat 15.7.2013 ”Piraattien nettikatkot loppuvat Ranskassa”:

http://www.itviikko.fi/uutiset/2013/07/15/piraattien-nettikatkot-loppuvat-ranskassa/20139820/7

Share: