Putin allekirjoitti piratismin vastaisen lain

8.7.2013
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden piratismin vastaisen lain, joka tulee voimaan 1.8.2013. Uudistetun lain avulla on helpompaa ja nopeampaa estää käyttäjien pääsy sivustoille, jotka loukkaavat tekijänoikeuksia.

Käyttäjien pääsy voidaan estää sivustoille, joilla on laittomasti kopioituja elokuvia ja televisioelokuvia. Sen sijaan laki ei koske musiikkia. Jotta käyttäjien pääsy tekijänoikeuksia loukkaavalle sivustolle voitaisiin estää, tulee oikeudenhaltijoiden todistaa, että heillä on oikeus sivustolla olevaan sisältöön.

Sivuston ylläpitäjille määrättävät kieltotuomiot ja rangaistukset käsitellään Moskovan tuomioistuimessa. Tuomioistuimella on kolme päivää aikaa selvittää, kuka ylläpitää nettisivuja ja määrätä ylläpitäjä poistamaan laittomasti kopioitu sisältö. Jos sivuston ylläpitäjä kieltäytyy näin tekemästä tai jättäytyy passiiviseksi, tuomioistuin voi estää pääsyn nettisivuille.

Uudistuksen tavoitteena on edistää oikeudenhaltijoiden yksinoikeutta elokuviin ja suojata sitä laitonta kopiointia vastaan. Uudistettu laki on saanut Venäjällä kritiikkiä ja sitä onkin verrattu Yhdysvaltojen SOPA (Stop Online Piracy Act) säädökseen.

 

Aiheesta kirjoitti Intellectual Property Magazine 4.7.2013 (Catherine White)

Share: