Prinsessa Catherinen muokattu kuva ja tekijänoikeudet

19.3.2024

Prinsessa Catherinesta ja perheen kolmesta lapsesta äitienpäivänä 2024 julkaistu kuva on osoittautunut voimakkaasti muokatuksi. Kuvan ottajaksi on kerrottu sosiaalisessa mediassa prinssi William, ja kuvan muokkaajaksi on puolestaan nimetty prinsessa Catherine. Kuvan ympärillä on lähipäivinä ollut paljon keskustelua ja väitteitä, ja kuvaa voidaan lähestyä myös tekijänoikeudellisesta näkökulmasta.

Kuvan on esitetty olevan niin muokattu, että se on enemmänkin digitaalista taidetta tai kollaasi kuvia yhden kuvan sijaan. On esimerkiksi ehdotettu, että prinsessa Catherinen kasvot olisi otettu Voguen kansikuvasta, jossa hän esiintyi vuonna 2016. Tekijänoikeudelliset kysymykset koskevat mahdollisen kopioimisen lisäksi ensinnäkin sitä, saako kuva ylipäätään suojaa sekä toiseksi sitä, kuka on teoksen tekijä/oikeudenhaltija.

­Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) ei ole EU-oikeuden tuntemaa valokuvaajan lähioikeutta, joka muodostuu, kun valokuvaaja ottaa kuvan. Sen sijaan kuvan on suojaa saadakseen ylitettävä teoskynnys ja yltää siten tekijänoikeuden piiriin. Teoskynnystä on arvioitu UK:n oikeuskäytännössä samalla tavalla kuin EU:ssa, jossa teoksen on katsottu olevan tekijänsä henkisen luomistyön tulos siten, että se kuvastaa tekijän persoonaa ja siitä käyvät ilmi tekijän vapaat ja luovat valinnat teosta tehtäessä (C-145/10, Painer).

Tässä tapauksessa kyse voisi olla kahdesta kuvasta (prinssi Williamin ottama kuva ja prinsessa Catherinen muokkaama kuva) ja kahdesta tekijänoikeudesta. Williamin ottamasta kuvasta tulisi tällöin käydä ilmi edellä mainitut seikat. Catherinen muokkaaman kuvan osalta olisi ensin arvioitava sitä, onko hän muokatun kuvan tekijä ja onko kyseessä niin sanottu johdannaisteos. Joka tapauksessa myös muokatun kuvan olisi ylitettävä teoskynnys saadakseen suojaa. Huomionarvoista on, että Euroopan unionin tuomioistuimelle (EUT) on osoitettu ennakkoratkaisupyyntö koskien sitä, miten omaperäisyyttä tulee arvioida johdannaisteoksissa. Näiden pohdintojen lisäksi voidaan myös kysyä, kuuluisiko mahdollinen tekijänoikeus kuvaan/kuviin kuitenkin hoville. Tapauksessa voidaan siten tarttua lukuisiin kysymyksiin.

Lisää aiheesta ja alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kuva: Unsplash / Debbie Fan

Kirjoittajat

Share: