PRH:n maaliskuun tavaramerkki on Nilkko

13.3.2023

Beers on the table

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on valinnut maaliskuun tavaramerkiksi Nilkko-sanamerkin.

Pienpanimo- ja ravintolatoimintaa harjoittava Nilkko Oy on tunnettu oluistaan, joiden reseptit ja pullon etiketit saavat inspiraationsa Mäntyharjun luonnosta, eläimistä ja kauniista maisemista. Nilkko Oy on perustettu vuonna 2017, jolloin yritys aloitti toimintansa vanhan kenkätehtaan tiloissa Mäntyharjulla. Pienpanimon laadukkaat tuotteet tekivät yrityksen nopeasti tunnetuksi, ja Nilkko palkittiin Mäntyharjun vuoden yritykseksi jo samana vuonna, kun se aloitti toimintansa.

Nilkon perustajille oli alusta asti selvää, että pienpanimolle tuli keksiä erottuva nimi, sillä perustajat eivät halunneet tyytyä tavanomaiseen kotipaikkakunnan nimeä kantavaan panimobrändiin. Nimen etsinnässä käytettiin jopa hakukonetta, mutta tuloksetta. Lopulta yrityksen nimeksi valikoitui Mäntyharjun kansallispuiston maisemissa sijaitseva kallio, Nilkko. Kallion nimi perustuu vanhaan taruun, jonka mukaan jättiläinen on istunut kalliolla ja uittanut nilkkojaan Kallavedessä.

Nilkko-sanamerkki rekisteröitiin tavaramerkiksi vasta maalikuussa 2022, jolloin yritys eriytti panimo- ja ravintolatoiminnan toisistaan omiksi yhtiöiksi. Yrityksen perustajiin kuuluva Iiro Heikkilä muistuttaa, että tulevien yrittäjien kannattaa huolehtia aineettoman omaisuuden suojaamisesta jo yrityksen alkutaipaleella. Tavaramerkin rekisteröinti on taloudellisesti pieni panos sen valtavaan merkitykseen nähden, Heikkilä toteaa.

PRH:n kuukauden tavaramerkin valinnan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tavaramerkkisuojauksen hyödyistä ja tärkeydestä. Kuukauden tavaramerkeiksi valitaan mahdollisimman erilaisia tavaramerkkejä, jotka edustavat eri tavara- ja palveluluokkia.

Lue PRH:n alkuperäinen uutinen täältä. Nilkko-tavaramerkin koko tavaramerkkitarina on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Missy Fant

 

Kirjoittajat

Share: