Pelituoli ei saanut mallioikeussuojaa ja Mariah Careyn tekijänoikeuskiista

15.6.2022

Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio mallioikeus asiassa (T-256/21)

Tapauksessa Domator24.com Pawel Nowak (kantaja) rekisteröi vuonna 2016 yhteisömallin (RCD) luokkaan 06.01 kuuluvalle tuotteelle, joka onliluokiteltu tuoliksi. Kyseessä oli pelituoli. MM. Piotr Siwek et Sebastian Didyk vaati EUIPO:ssa mallin julistamista mitättömäksi väittäen, että malli ei asetuksen 6/2002 artiklan 25.1.b) mukaisesti täyttänyt uutuuden ja yksilöllisyyden vaatimuksia. Malli katsotaan uudeksi, jos sitä ei ole aikaisemmin julkistettu ja yksilöllisyyden vaatimus täyttyy, jos malli eroaa tunnetuista malleista tai malliyhdistelmistä merkittävästi.

EUIPO ja EUIPO:n valituslautakunta hyväksyivät MM. Piotr Siwek et Sebastian Didykin mitätöintivaatimuksen. Domator24.com Pawel Nowak valitti asiasta unionin yleiseen tuomioistuimeen.

Unionin yleinen tuomioistuin katsoi, että uutuusvaatimusta ei voida todeta, sillä malli on jo julkistettu. Tuomioistuimen mukaan kyseessä olevan pelituolin suunnittelijalla on suuri vapaus muun muassa tuolin muodon, koon, värien, kuvioiden ja kokoonpanon suhteen. Tuomioistuimen mukaan mallin yksilöllistä luonnetta tulisi arvioida kokonaisvaikutelman perusteella. Tuolin muoto on yksi sen suurimmista elementeistä, joten erojen tulisi olla riittävän merkityksellisiä. Tuolin värit ja kuviot eivät olleet tarpeeksi suuria elementtejä tuolissa ja eivät luoneet tarpeeksi suurta eroavaisuutta ja yksilöitävyyttä tuoliin.

Unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi kantajan valituksen ja piti EUIPO:n valituslautakunnan päätöksen voimassa.

Alkuperäisen uutisen pääsen lukemaan tästä ja tuomion pääset lukemaan tästä.

Mariah Careyn tekijänoikeusriita

Lauluntekijä Andy Stone on nostanut tekijänoikeusloukkauskanteen Mariah Careyta vastaan. Kanne koskee Careyn kappaletta ”All I Want for Christmas is You”, joka on yksi Careyn tunnetuin. Kappale julkaistiin vuonna 1994.  Stonen mukaan hän sävelsi vuonna 1989 samannimisen kappaleen ja siitä johtuen Careyn olisi pitänyt pyytää lupaa kappaleen nimen käyttämiseen. Stone syyttää kanteessaa Careyta tekijänoikeusloukkauksesta, oikeudettomasta taloudellisesta hyötymisestä ja kavalluksesta ja vaatii näistä korvauksena 20 miljoonaa dollaria.

Kanteessa väitetään, että Carey olisi tahallaan valinnut saman kappaleen nimen juurikin hyötymistarkoituksessa. Kappaleet eroavat sanoitukseltaan ja melodialtaan huomattavasti toisistaan. Kanne on mielenkiintoinen, sillä kappaleiden tekijänoikeussuoja ei ulotu kappaleen nimeen, sillä yleensä sanayhdistelmä ei täytä omaperäisyyden vaatimusta. Näin ollen tällä hetkellä kanteen menestyminen vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, ELLADON

Kirjoittajat

Share: