Pearson Education vs. Chegg Study – kiista oppimateriaaleista

17.9.2021

Tiistaina 14.9.2021 maailman suurin oppikirjojen tuotantoyritys Pearson Education haastoi Chegg Study-nettisivun oikeuteen tekijänoikeusloukkauksesta. Pearson väittää, että Chegg tarjoaa vastauksia Pearsonin kirjoissa oleviin kysymyksiin. Vastaukset ovat Pearsonin mukaan joko suoria kopioita kirjoista tai niihin on tehty vain pieniä muokkauksia.

student reaching for a book

Maailman suurin oppikirjoja tuottava yritys Pearson Education syyttää Chegg Study-nettisivua tekijänoikeusloukkauksesta. Pearsonin mukaan Chegg Study nettisivu käyttää suoria kopioita sen kirjojen teksteistä nettisivuillaan. Kopioiminen tapahtuu sekä tekstein että videoin. Pearsonin mukaan, jos tekstejä on muokattu niin niitä on muokattu vain vähän ja kyse on silti luvattomasta kopioinnista. Chegg on nettisivu, joka auttaa opiskelijoita kotitehtävien tekemisessä. Nettisivun suosio on kasvanut pandemian aikana ja termistä ”chegging” on tullut synonyymi luntata sanalle (cheating).

Riidan kumpikaan osapuolista ei ole ns. sankari, sillä Pearson Educationiin on viitattu eräänlaisena ”Godzillana”. Pearsonin on syytetty käyttävän väärin merkittävää asemaansa markkinoilla ja hyötyvänsä tästä väärinkäytöstä. Tekijänoikeusloukkausten syytösten yhteydessä Pearson myös myönsi tekevänsä yhteistyötä Chegg-sivuston kanssa. Se ei kuitenkaan tarkentanut, millaisesta yhteistyöstä on kyse. Siitä huolimatta, että opetuksen eri tahot ovat riidan osapuolista montaa mieltä, oikeustapauksen lopputulos tulee olemaan merkittävä.

Pearson vaatii määrittelemättömiä korvauksia tekijänoikeusloukkauksista väittäen, että Chegg harjoittaa luvatonta jäljentämistä, luvattomia johdannaisteoksia ja luvatonta jakelua. Korvausten lisäksi Pearson vaatii tulevien loukkausten kieltämistä sekä luvattoman materiaalin tuhoamista.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi tästä.

Kuva: iStockphotos

Kirjoittajat

Kirjoittajat