OpenAI:ta syytetään jälleen tekijänoikeusloukkauksesta – myös Microsoft vastaajana

22.11.2023

OpenAI:ta ja Microsoftia vastaan on nostettu ryhmäkanne, jossa yhtiöitä syytetään tietokirjailijoiden tekijänoikeuksien loukkaamisesta. Kanne poikkeaa aiemmista OpenAI:hin kohdistetuista kanteista, sillä nyt myös Microsoft, OpenAI:n kumppani, on nimetty vastaajaksi.

Yhtiöt haastettiin oikeuteen Yhdysvalloissa 21.11.2023, sillä ne ovat väitetysti käyttäneet tietokirjailijoiden tekijänoikeuksilla suojattuja teoksia työkalujensa, kuten ChatGPT:n, kouluttamiseen. Vaikka Microsoft ei ole päättänyt, mitä koulutusdataa OpenAI:n tekoälyjärjestelmissä käytetään, se on vastaajana kanteessa, sillä se on kantajan mukaan tarjonnut OpenAI:lle infrastruktuurin järjestelmien kouluttamiseen ja käyttämiseen. Microsoftin on kantajan mukaan oletettava tienneen, että koulutusdata on sisältänyt valtavan määrän tekijänoikeuksin suojattua materiaalia. Lisäksi kanteessa on huomioitu, että Microsoft on hyötynyt taloudellisesti näistä työkaluista, jotka ovat osa myös sen liiketoimintaa.

Ryhmäkanteen pääkantaja Julian Sanctonin asiamiehen mukaan ChatGPT-tuotteiden menetys tulee tietokirjailijoiden kustannuksella, eivätkä kirjailijat itse ole saaneet teosten käyttämisestä minkäänlaista korvausta vastaajina olevilta yhtiöiltä. Tekoäly-yhtiöt ovat aiemmin esittäneet, että tekijänoikeuksilla suojattujen teosten käyttäminen koulutusdatana on teosten ”kohtuullista käyttöä” (”fair use”) ja siten oikeutettua. Lopulta järjestelmät nimittäin ”oppivat” teoksista, aivan kuten ihmisetkin oppivat lukiessaan. Tämän osalta kantaja on huomioinut, että ihmiset ostavat kirjan tai lainaavat sen kirjastosta – tekoäly-yhtiöt puolestaan käyttävät suojattuja teoksia oikeudetta, eivätkä maksa tekijänoikeudenhaltijoille minkäänlaista korvausta niiden käytöstä.

Pääkantaja vaatii vastaajilta vahingonkorvausta ja oikeudelta määräystä loukkaavan toiminnan estämiseksi. Yhtiöt eivät ole kommentoineet tapausta.

Alkuperäisiä uutisia aiheesta pääset lukemaan täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash /Mojahid Mottakin

Kirjoittajat

Share: