OpenAI oikeudessa tekijänoikeusloukkauksista

17.7.2023

ChatGPT logo on green background.

OpenAI haastettiin oikeuteen tekijänoikeusloukkauksista Yhdysvalloissa 28. kesäkuuta. Ryhmäkannetta ajavat kirjailijat Paul Tremblay ja Mona Awad väittävät OpenAI:n hyödyntäneen generatiivisen tekoäly ChatGPT:n kouluttamisessa tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Ryhmäkanne koskee kaiken kaikkiaan noin 300 000 kirjaa ja satoja tuhansia yhdysvaltalaisia kirjailijoita.

Ryhmäkanteen mukaan OpenAI on loukannut kirjailijoiden tekijänoikeuksia ladatessaan internetistä laittomasti romaanikopioita tekoälyjärjestelmän kouluttamista varten. Kantajien mukaan suurin osa tekoälyn harjoitustietokantojen aineistosta on peräisin tekijänoikeudella suojatuista teoksista, kuten kirjoista, joita OpenAI kopio ilman suostumusta, korvausta tai mainintaa kirjailijasta. Väitteensä tueksi kantajat esittävät, että ChatGPT:n pystyy tekemään tarkkoja tiivistelmiä heidän kirjoistaan, minkä täytyy johtua siitä, että teokset ovat olleet osa sen koulutusmateriaalia. Kantajat epäilevät kopioiden olevan peräisin laittomilta varjokirjastosivustoilta.

Lisäksi kantajat väittävät, että koska OpenAI:n tuotokset perustuvat kantajien teoksiin, jokainen kielimallin aikaansaannos on ilman tekijöiden lupaa luotu johdannaisteos, joka loukkaa niin ikään tekijöiden yksinoikeutta teoksiinsa.

Tekoäly-palveluita tuottavat yritykset ovat viime aikoina joutuneet useiden tekijänoikeusloukkauksia koskevien oikeustoimien kohteiksi Yhdysvalloissa. Viime viikolla yhdysvaltalaiskoomikko Sarah Silverman sekä kirjailijat Christopher Golden ja Richard Kadrey nostivat tekijänoikeusloukkauskanteet OpenAI:ta ja Metaa vastaan. Kanteiden mukaan OpenAI:n ChatGPT:n ja Metan LLaMA:n kouluttamiseen on käytetty niin ikään laittomasti hankittua, kantajien tekijänoikeudella suojattuja teoksia sisältävää materiaalia. Aiemmin tänä vuonna Getty Images haastoi Stability AI:n oikeuteen kuvapalvelun kuvien luvattomasta hyödyntämisestä tekoälyn kouluttamisessa.

Alkuperäiset uutiset ovat luettavissa täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash, ilgmyzin

Kirjoittajat

Share: