OpenAI esittää The New York Timesin tekijänoikeuskanteen olevan perusteeton

10.1.2024

Kaksi viikkoa sitten uutisoitiin laajasti siitä, että yhdysvaltalaislehti The New York Times (the Times) on haastanut OpenAI:n ja Microsoftin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Nyt OpenAI on vastannut syytöksiin julkisesti ja todennut, että the Times ei kerro kanteessaan ”koko tarinaa”.

The Times esittää 27. joulukuuta 2023 nostamassaan kanteessa, että OpenAI ja Microsoft ovat käyttäneet luvatta miljoonia sanomalehden julkaisuja kouluttaakseen tekoälyjärjestelmiä, kuten chatbot ChatGPT:tä. Kanteessa vastaajien todetaan olevan vastuussa miljardien dollarien vahingoista, jotka liittyvät sanomalehden teosten laittomaan kopiointiin ja käyttöön. The Times vaatii vastaajia tuhoamaan kaiken koulutusdatan ja chatbot-mallit, jotka käyttävät heille kuuluvaa, tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Sanomalehti on esittänyt väitteidensä tueksi otteita ChatGPT:n vastauksista, jotka vastaavat lähes sanatarkasti the Timesin julkaisuja.

OpenAI on vastannut julkisesti kanteeseen 8. tammikuuta 2024 julkaisemalla blogikirjoituksellaan, jossa se toteaa, että the Timesin esittämät otteet ovat ”harvinainen ohjelmointivirhe”, ja että yhtiö pyrkii poistamaan tällaiset virheet kokonaan. Yhtiö on lisäksi esittänyt, että the Times on saattanut tarkoituksellisesti manipuloida komentoja ja poimia sopivat esimerkit useista yrityksistä. OpenAI on todennut käyttävänsä tekijänoikeudella suojattua materiaalia kohtuullisen käytön periaatteen (fair use) nojalla. Yhtiö on lisäksi blogikirjoituksessaan nostanut esille opt-out-mahdollisuuden, jota hyödyntämällä kustantajat voivat estää tekoälyjärjestelmien pääsyn verkkosivuilleen.

Yhtiö on aiemmin todennut myös, että koska tekijänoikeus kattaa käytännössä kaiken inhimillisen ilmaisun, olisi mahdotonta kouluttaa nykypäivän johtavia tekoälymalleja käyttämättä tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Tekijänoikeuden ulkopuolisiin teoksiin rajoitetun koulutusmateriaalin avulla ei pystytä tarjoamaan tekoälyjärjestelmiä, jotka vastaavat nykypäivän tarpeita.

The Timesin nostama kanne ei ole ensimmäinen, eikä varmasti myöskään viimeinen, yhtiöitä vastaan nostettu kanne, jossa niitä syytetään tekijänoikeusrikkomuksista. Viime viikolla uutisoitiin jälleen, että tietokirjailijat ovat nostaneet ryhmäkanteen yhtiöitä vastaan.

Alkuperäisiä uutisia aiheesta löydät täältä, täältä ja täältä. OpenAI:n blogikirjoituksen löydät täältä.

Kuva: Unsplash / Andres Oropeza

Kirjoittajat

Share: