OKM:n selvitys tekijänoikeusalojen taloudellisesta merkityksestä sekä e-aineistojen kirjastokäytön korvaaminen

1.11.2022

Selvitys tekijänoikeusalojen taloudellisesta merkityksestä

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) on lokakuussa julkiasut selvityksen tekijänoikeuteen tai tekijänoikeuteen perustuvien toimialojen taloudellisesta merkityksestä vuosina 2016-2020. Selvityksen avulla mitattiin tekijänoikeustoimialojen taloudellista vaikutuksia Suomessa vuosina 2016-2020. Tutkijat Turun yliopiston Brahea-keskuksesta käyttivät Maailman henkisen omaisuuden (WIPO) kehittämää metodologiaa selvitykseen sekä vertailuja vastaaviin tutkimuksiin, jotka on tehty muissa maissa.

Tekijänoikeustoimialojen yhteenlaskettu jalostusarvo oli vuonna 2020 5,69% Suomen bruttokansatuotteesta ja 13,54€ mrd määrältään. Työntekijämäärä toimialalla oli 146 380, minkä on 5,87 % koko Suomen työvoimamäärästä.  Vuonna 2020 voitiin myös selvityksen perusteella todeta, että tekijänoikeustoimialojen yhteenlaskettu jalostusarvo oli 4,47% Suomen BKT:sta ja 10,6 € mrd määrältään. Suomessa BTK kasvoi tarkastelujakson aikana 9,4 %, jonka aikana voitiin myös todeta, että tekijänoikeusalojen jalostusarvo oli kasvanut absoluuttisesti 19,4 %.

Tietokoneohjelmistot ja tietokannat oli suurin keskeisitä tekijänoikeustoimialoista vuonna 2020 ja vuoteen 2016 verrattuna eniten kasvoi ohjelmistokehitys. Painamisen ja kustannustoiminnan suhteellinen vaikutus voitiin taas nähdä pienentyneen.

Tarkastelujakson aikana kaikkien tekijänoikeuteen perustuvien toimialojen panos voitiin todeta kasvaneen yli 0,20%. Osuus oli vuonna 2016 5,44% ja vuonna 2020 vastaava luku oli 5,69%.

Lue alkuperäinen uutinen täältä sekä selvitys kokonaisuudessaan englanniksi täältä.

Selvitys e-aineistojen kirjastokäytön korvaamisesta

Vuoden 2022 aikana on tehty selvitystä siitä, miten on mahdollista järjestää  korvaus e-aineistojen kirjastokäytöstä. Alustavasti selvityksen piti valmistua syyskuussa, mutta koska kyseistä selvitystä täydennettiin vielä syksyn aikana, niin esitykselle myönnettiin lisäaikaa.

Selvityshenkilö on selvityksen tuloksena esittänyt, että nykyinen lainauskorvausjärjestelmä tulisi laajentaa koskemaan myös yleistä kirjaistoista tapahtuvaa e-äänikirjojen ja e-kirjojen lainausta. Voidaan siis katsoa, että e-aineistojen kirjastokäytön korvausjärjestelylle on tarvetta. Kyseessä olevaa korvauskysymystä ei selvityksen mukaan ole mahdollista ratkaista kustantajien ja tekijöiden välisin sopimuksin. Uudistus sekä ehdotettu muutos olisi mahdollista toteuttaa laajentamalla lainauskorvausjärjestelmän soveltamisalaa. Soveltamisalan laajentaminen ehdotetaan tehtäväksi lisäämällä uusi säännös tekijänoikeuslakiin.

Selvitys luettavissa kokonaisuudessaan täältä ja alkuperäinen uutinen täältä.

Kuva: Unsplash, Towfiqu barbhuiya

Kirjoittajat

Share: