Oikeuskansleri antoi ratkaisun liittyen tekijänoikeuslakia koskevan hallituksen esityksen valmisteluun

8.12.2022

library

5.12.2022 julkaistussa ratkaisussa oikeuskansleri on ottanut kantaa säädösvalmisteluun liittyvään kanteluun. Kantelussa oli kyse opetus ja- kulttuuriministeriön toiminnasta tekijänoikeuslain muuttamista koskevassa säädösvalmistelussa.

Tapauksessa ministeriön oli palkannut ulkopuolisen konsultin avustamaan lainvalmistelussa, lausuntomenettelyn jälkeen. Kantelijoiden mukaan konsultin voitiin katsoa olevan puolueellinen sekä esteellinen kyseiseen tehtävään, ottaen huomioon tämän aikaisempi työhistoria. Kysymyksenä oli mikäli konsultin käyttö lainvalmistelun myöhemmässä vaiheessa vaaransi lakiesitysvalmistelun puolueettomuuden.

Ensinnäkin oikeuskansleri huomio, että lainvalmistelun voidaan katsoa kuuluvan ministeriöiden ydintehtäviin, eikä tätä näin ollen pääsääntöisesti tulisi ulkoistaa. Mikäli valmistelussa käytetään ulkopuolisia asiantuntijoita on tämä mahdollista prosessin alkuvaiheessa, kuitenkin huomioiden virkamiesten ja ministeriön vastuu valmistelun laadusta. Konsultin käyttäminen jatkovalmistelussa voidaan oikeuskanslerin tulkinnan mukaan katsoa olevan ongelmallinen. Lainvalmistelua ei näin ollen tulisi ulkoistaa ja lausuntomenettelystä seuraama jatkovalmistelu tulisi suorittaa ministeriössä virkatyönä sekä virkavastuun alaisena työnä.

Ratkaisussaan oikeuskansleri totesi, että lainvalmistelun riippumattomuuden sekä objektivisuuden periaatteiden vaaliminen on erityistesti huomioitava tilanteissa, joissa esiintyy huomattavia intressien ristiriitoja. Käsittelyssä olevassa tilanteessa ulkopuolinen on toiminnan perusteella saattanut epäillä virkatoiminnan objektivisuutta ja puolueettomuutta, ottaen huomioon muut tapahtumat, jotka ovat asiallisesti ja ajallisesti olleet yhteydessä konsultin suorittamaan tehtävään.

Esitetyt näkökohdat on saatettu opetus- ja kulttuuriministeriön tietoon, mutta ratkaisu ei kuitenkaan aiheuttanut aihetta muihin toimenpiteisiin.

Alkuperäinen uutinen luettavissa täältä ja ratkaisu kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Unsplash, Giammarco

Kirjoittajat

Share: