Ohjelmistojen piratismi kannustaa yrityksiä kehittämään innovaatioita

3.9.2021

Yhdysvaltojen Patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan verkko-ohjelmistojen kopiointi tosiasiassa edistää yritysten innovaatiokehitystä. Kopiointi motivoi yrityksiä käyttämään enemmän rahaa ja resursseja.

Law concept: Blue Copyright on digital background

Piratismi vaikuttaa voimakkaasti useisiin eri aloihin, mutta erityisesti se vaikuttaa ohjelmistoalaan. Tekijänoikeudenhaltijat ovat huolissaan siitä, vähentääkö piratismi tuotantoa ja innovaatioita. Tutkimukset osoittavat kuitenkin toisin. Vanhojen tutkimusten mukaan piratismi, ei luuloista huolimatta, vähennä esimerkiksi elokuvien tai musiikin tuotantomääriä.

USPTOn julkaiseman tutkimuksen mukaan piratismi nimenomaan kannustaa yrityksiä kehittämään ja käyttämään enemmän resursseja innovaatiokehitykseen. Ohjelmistojen kopiointi lisääntyi merkittävästi 20 vuotta sitten, kun BitTorrent-alusta julkaistiin vuonna 2001. Uusien tiedostojen jakamistekniikka teki ohjelmistojen kopioinnista helppoa ja tämä helppous omaksuttiin nopeasti miljoonien ihmisten keskuudessa.

Tutkimuksessa vertailtiin keskenään yrityksiä, jotka ovat suuressa riskissä kopioinnille sellaisiin, joilla tämä sama riski on matalampi. Tuloksissa kävi ilmi, että yritykset, joilla on suurempi riski joutua kopioinnin kohteeksi BitTorrentin julkaisemisen jälkeen, panostavat enemmän innovaatioihin.

Tutkimuksessa ei selvitetty millaisista innovaatioista on tarkalleen kyse. Siinä kuitenkin todetaan, että kyseisen toimintamallin on omaksunut useat ohjelmistoyritykset. Näihin yrityksiin kuuluvat muun muassa ohjelmistojätit Microsoft ja Adobe.

Siitä huolimatta, että piratismin määrä pysyy korkeana, alustavat tiedot viittaavat siihen, että ohjelmistoyritykset ovat onnistuneet kasvattamaan tulojaan uusilla tuotteilla ja muilla innovaatioilla.

Kyseisen tutkimuksen tutkijat haluavat kuitenkin painottaa sitä, että vaikka BitTorrentin julkaiseminen oli eräänlainen ”piratismishokki”, ei ole silti syytä syyttää teknologiaa. Kyseessä on nimittäin tiedostojen jakamiseen tarkoitettu palvelu, jota voi myös käyttää laillisiin tarkoituksiin.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi täältä. Pääset tutustumaan koko tutkimukseen joko USPTOn nettisivuilla tai SSRN tietokannassa.

Kuva: iStockphotos

Kirjoittajat

Kirjoittajat