OECD:ltä suositus immateriaali- ja kilpailuoikeuden yhteensovittamisesta

21.6.2023

Chessboard

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (Organization for Economic Co-operation and Development, OECD) ministerikokous hyväksyi 8. kesäkuuta immateriaali- ja kilpailuoikeuden yhteensovittamista koskevan suosituksen. OECD Recommendation on Intellectual Property Rights and Competition -niminen suositus sisältää joukon periaatteita, joita OECD-maiden tulisi kilpailu- tai immateriaalioikeudenalaa kehittäessään noudattaa.

Suosituksen tavoitteena on varmistaa markkinoiden toimivuus siten, että riittävät innovaatiokannustimet säilyvät. Suosituksen mukaan OECD-maiden tulee soveltaa kilpailusääntöjä tehokkaasti myös IP-oikeuksiin liittyvissä kilpailuvääristymissä, eikä IP-oikeus oikeuta kilpailulain soveltamatta jättämiseen. Yksinoikeutta ei kuitenkaan itsessään tule pitää osoituksena oikeudenhaltijan markkinavoimasta. Liikkeelle ei voida lähteä olettamasta, jonka mukaan IP-oikeudella suojattu tuote tai palvelu muodostaa omat relevantit tuotemarkkinansa.

Mikäli immateriaalioikeussidonnainen kilpailua vääristävä markkinatilanne ratkaistaan velvoittamalla oikeudenhaltija lisensoimaan oikeuksiaan, on oikeudenhaltijalle varmistettava tästä kohtuullinen korvaus. Lisensointisopimusten kilpailuvaikutuksia arvioitaessa tulee huomiota kiinnittää esimerkiksi siihen, estetäänkö pääsy tärkeään tuotannontekijään, ja mitkä ovat kilpailuhaittoja tasapainottavat tekijät tai muut oikeuttamisperusteet.

Suosituksen kohteena ovat IP- ja kilpailulainsäädännön valmistelusta vastaavat OECD-maiden hallitukset ja niiden kilpailuviranomaiset. Uusi suositus päivittää, yhdistää ja korvaa OECD:n vuosina 1978 ja 1989 antamat immateriaali- ja kilpailuoikeutta koskevat suositukset ja ottaa samalla huomioon digitaalisten markkinoiden aikaansaamat uudet IP-oikeuksien kilpailuoikeudelliset kysymykset.

Suosituksen valmisteluryhmään kuuluvan Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Rainer Lindbergin mukaan OECD:n kilpailukomitea laatii seuraavaksi suosituksen pohjalta yksityiskohtaisemmat soveltamisohjeet. Komitea seuraa suosituksen toimivuutta ja tarvittaessa valmistelee sitä koskevia muutoksia. Tarkoituksena on, että myös OECD:n ulkopuoliset maat voisivat omaksua suosituksen periaatteet soveltuvin osin.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä ja OECD:n englanninkielinen suositus täältä.

Kuva: Unsplash, Balaji Malliswamy

Kirjoittajat

Share: