NUXE vs Hanuxe ja Tequila Revolución vs Revolution Vodka

4.7.2022

NUXE vs Hanuxe

Yritys nimeltä Lavita SLRs yritti rekisteröida EU-tavaramerkiksi sanamerkin ”Hanuxe” tavaraluokkiin 14, 18 ja 25 (korut, nahka ja vaatteet). NUXE on ranskalainen luksuskosmetiikkamerkki, joka omistaa EU-tavaramerkin ”NUXE”. NUXE ilmoitti EUIPO:lle vastustavansa ”Hanuxe” -tavaramerkin rekisteröintiä. Vastustus perustui EU-tavaramerkkiasetuksen 8 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaiseen sekaannusvaaraan ja 8 artiklan 5 kohdan mukaiseen laajaan tunnettavuuteen.

EUIPO:n väiteosasto arvioi asiaa. Ensinnäkin EU-tavaramerkki ”NUXE” ja riidanalainen ”Hanuxe” kuuluivat samoihin tavaraluokkiin. Väiteosasto arvioi  tavaramerkkien ulkoasua, lausuntatapaa ja merkityssisältöä. Sanojen ”NUXE” ja ”Hanuxe” samankaltaisuus on suuri. Käsitteellisesti molemmat sanamerkit olivat merkityksettömiä. Arvioitaessa sekaannusvaaraa kokonaisuutena väiteosasto vahvisti visuaalisen ja lausuntatavan samankaltaisuuden olemassaolon keskimääräisesti. Myös sanamerkkien keskiosa ja loppu ovat identtiset ja sanamerkkien tavarat ovat identtisiä.

Näin ollen väiteosasto hyväksyi NUXEn esittämän vastustuksen EU-tavaramerkkiasetuksen 8 artiklan 1 kohdan b alakohdan perusteella ja ”Hanuxe” -tavaramerkkihakemus hylättiin.

Tequila Revolución vs Revolution Vodka

Yritys nimeltä Horizon Group haki vuonna 2018 ”Revolution Vodka” sanamerkin rekisteröintiä EU-tavaramerkiksi luokkaan 33 kuuluville tavaroille (vodka). Yritys, Tequila Revolución S.A.P.I. De C.V ilmoitti vastustavansa kaikkia hakemuksessa mainittuja tavaroita. Väite perustui aikaisempaan sanamerkkiin ”TEQUILA REVOLUCIÓN”, joka on rekisteröity luokkaan 32 (olut, vesi, mehut), 33 (tequila) ja 43 (ravintolat, baarit, välipalat). Vastustus perustui identtisyyteen, sillä merkkien ja tavaroiden välillä oli identtisyyttä (EU-tavaramerkkiasetus 8 artikla 1 kohta a alakohta) sekä sekaannusvaaraan (EU-tavaramerkkiasetus 8 artikla 1 kohta b alakohta).

EUIPO:n väiteosasto hylkäsi Tequila Revoluciónin  vastustuksen, josta yritys valitti EUIPO:n valituslautakuntaan. Valituslautakunta hylkäsi valituksen, perustein, että Tequila Revolución ei kyennyt osoittamaan EU:n tavaramerkkinsä käyttöä asianomaisena ajanjaksona hakijan pyynnöstä. Tästä päätöksestä Tequila Revolución valitti edelleen unionin yleiseen tuomioistuimeen (EUT).

EUT alleviivasi, että Tequila Revoluciónin tulisi toimittaa todisteita ”TEQUILA REVOLUCIÓN” -EU-tavaramerkin käytöstä viimeisen viiden vuoden ajalta, sillä ”Revolution Vodka” -tavaramerkkihakemus tehtiin vuonna 2018. Tequila Revoluciónin olisi tullut osoittaa, että se oli käyttänyt tehokkaasti omaa EU-tavaramerkkiään viimeisen viiden vuoden aikana. Kuten aiemmat oikeusasteet, myöskään EUT ei pitänyt todisteiden perusteella Tequila Revoluciónin omistaman EU-tavaramerkin käyttöä riittävänä unionin alueella.

Näin ollen EUT katsoi, että Tequila Revolución ei pystynyt osoittamaan toimitetuilla todisteilla EU-tavaramerkin todellista käyttöä. Näin ollen tuomioistuin hylkäsi valituksen ja vahvisti EUIPO:n valituslautakunnan päätöksen.

Lisää molemmista tapauksista pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Kim Daniels

Kirjoittajat

Share: