Nokia voitti kiinalaisen älypuhelinvalmistajan patenttikiistassa Intiassa

4.9.2023

A pile of smartphones

Nokia on ollut mukana useissa patenttikiistoissa eri älypuhelinvalmistajia vastaan. Aikaisemmin Nokian kannalta myönteisiä päätöksiä on nähty vain Euroopassa, mutta nyt myös Intiassa on tehty yhtiön kannalta myönteinen päätös.

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Oppo hankki 2018 Nokialta 3 vuodeksi lisenssin, joka oikeutti tiettyjen Nokian teknologioiden käyttöön. Vuonna 2021 Oppo ei kuitenkaan uusinut lisenssiä, jolloin Nokia nosti asiasta kanteen Intiassa. Kanteen tavoitteena oli saada Oppo maksamaan käyttämiensä teknologioiden lisenssistä. Nokian arvion mukaan Oppo oli myynyt Intiassa noin 77 miljoona tuotetta suorittamatta asiaan kuuluvia lisenssimaksuja.

Kesällä 2023 Delhin korkein oikeus (Delhi high court) päätyi asiassa Nokialle myötämieliseen ratkaisuun. Tuomioistuimen mukaan Oppo oli tehnyt asiassa patenttirikkomuksen ja joutuu maksamaan Nokialle 23 prosenttia sen Intiassa saaduista tuloista. Tarkkaa summa on luottamuksellinen mutta Oppon on arvioitu joutuvan maksamaan mahdollisesti satoja miljoonia euroja.

Oppo ja muutama muu älypuhelinvalmistaja valitti Delhin korkeimman oikeuden päätöksestä Intian korkeimpaan oikeuteen (Supreme Court of India). Valitusta perusteltiin muun muassa sillä, että päätös oli vaikuttanut negatiivisesti yritysten tasapuolisiin toimintamahdollisuuksiin. Intian korkein oikeus ei kuitenkaan muuttanut Delhin korkeimman oikeuden päätöstä.

Oppolla on muutamia viikkoja aikaa suorittaa Delhin korkeimman oikeuden määräämä maksu Nokialle. Älypuhelinvalmistaja on todennut kunnioittavansa tuomioistuimen päätöstä mutta todennut myös, että päätöksellä ei ole vaikutusta sen toimintaan Intiassa tulevaisuudessa. Nokia on puolestaan todennut olevansa valmis jatkamaan lisenssimaksujen perimistä oikeusteitse, jos Oppo ei ole halukas suostumaan sen patenttiehtoihin.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä. Lisää aiheesta täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash, Hal Gatewood

Kirjoittajat

Share: