Nalle Puh ja Bambi ovat nyt osa public domainia Yhdysvalloissa

10.1.2022

Winnie the Pooh novel

Joka vuosi tammikuun ensimmäisenä päivänä uusia teoksia siirtyy public domainiin, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole enää tekijänoikeudella suojattuja. Tämän vuoden alusta alkaen kaksi maailmanlaajuisesti tunnettua kaunokirjallista teosta ovat olleet Yhdysvalloissa osa public domainia, eli niitä voi vapaasti hyödyntää ja muunnella. Kyseessä ovat vuonna 1926 ilmestyneet teokset Nalle Puh ja Bambi. Nalle Puhin luoja on A.A. Milne ja Bambin Felix Salten.

Tekijänoikeuden kesto on Yhdysvalloissa Euroopan tavoin yleisesti ottaen 70 vuotta tekijän kuolemasta alkaen, kun kyse on vuoden 1978 jälkeen luoduista teoksista. Tätä aiemmin luotuihin teoksiin pätee monenlaisia erilaisia säädöksiä. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä ja sekaannusta siitä, milloin teos ei ole enää tekijänoikeudella suojattu. Yhdysvalloissa sekä Nalle Puhin että Bambin kohdalla sovelletaan säännöstä, jonka mukaan taiteellinen tai kirjallinen teos tulee tekijänoikeuksista vapaaksi 95 vuotta sen julkaisemisen jälkeen.

Kaikkien tuntemat Disney-animaatiot ovat kuitenkin edelleen tekijänoikeudella suojattuja, sillä ne ovat alkuperäisten teosten muunnelmia. Disneyn luomat hahmot ovat siis edelleen suojan piirissä, koska ne on luotu ja julkaistu alkuperäisen teoksen julkaisun jälkeen.

Teosten siirtyminen osaksi public domainia synnyttää mahdollisuuksia uusille alkuperäisiin kirjoihin perustuville muunnelmille. Tämä koskee kuitenkin vain Yhdysvaltoja. Teokset voivat silti olla suojattuja Euroopassa. Nalle Puh ja Bambi ovat vain esimerkkejä teoksista, jotka menettivät tekijänoikeudellisen suojansa. Muita kirjallisia teoksia ovat esimerkiksi Ernest Hemingwayn ”The Sun Also Rises” ja Agatha Christien ”The Murder of Roger Ackroyd”.

Alkuperäisen uutisen voit lukea täältä.

Kuva: Mel Poole sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: