Muusikkojen Liitto: Tekijänoikeuden DSM-direktiivin toimeenpano Suomessa on edelleen kesken

8.8.2022

stream

DSM-direktiivi eli direktiivi tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla hyväksyttiin jo 15.4.2019 ja sen tuli olla sisällytetty osaksi kansallista lainsäädäntöä jäsenvaltioissa 7.6.2021 mennessä. Suomessa direktiivin toimeenpano on kuitenkin tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä ja näin ollen edelleen kesken.

Direktiivin 18 artikla edellyttää jäsenvaltioita varmistamaan sen, että tekijöillä sekä esittävillä taitelijoilla on lisensoituaan tai siirrettyään yksinoikeutensa teokseensa tai muuhun suojatun aineiston hyödyntämiseen, oikeus asianmukaiseen ja oikeasuhteiseen korvaukseen. Yllä esitetyn artiklan mukaisesti on ehdotettu, että tekijänoikeuslakiin lisättäisiin samansisältöisiä säännöksiä. Esitetyt säännökset eivät kuitenkaan korvausoikeuden osalta vielä takaa kohtuullista korvausta esittäville taiteilijoille esimerkiksi teosten käytöstä suoratoistopalveluissa.

Tällä hetkellä levy-yhtiöt ja suoratoistopalvelut saavat suurimman osan muusikin suoratoistosta kertyvistä tuloista. Muusikkojen liitto (jäljempänä liitto) on tekijänoikeuslain uudistuksen yhteydessä laadituissa kannanotoissa ja lausunnoissa esittänyt, että lainsäätäjän tulisi varmistaa, että esittävien taitelijoiden oikeudet esitysten hyödyntämisen suhteen toteutuvat tietoverkkoympäristössä. Liiton mukaan tulonjako-ongelmia ei voida ratkaista ilman lainsäädäntöä, joka takaa esittäville taiteilijoilla asianmukaisen sekä oikeasuhtaisen korvauksen kaikesta käytössä, erityisesti suoratoistokäytössä missä ongelma on suurin.

Ehdotuksena sekä ratkaisuna ongelmaan liitto on esittänyt, että täytäntöön pantaisiin käytäntö, jossa  tekijänoikeusjärjestö hoitaisi esittävien taiteilijoiden luovuttamatonta korvausoikeudella suoratoistokäytöstä. Käytännössä näin ollen tekijänoikeusjärjestö Gramex hoitaisi korvausoikeuksiin liittyviä asioita. Liiton esittämällä luovuttamattomalla korvausoikeudella ei olisi vaikutuksia osapuolien sopimusjärjestelyihin, vaan se toimisi näiden rinnalla omana kokonaisuutena. Kyseinen malli on ollut voimassa Espanjassa jo yli 15 vuoden ajan ja liiton esittämän mukaan toiminut menestyksekkäästi.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Paul Einerhand

Kirjoittajat

Share: