Musiikkikappaleiden versiointi Vain elämää -ohjelmassa herättää keskustelua tekijänoikeuksista

26.10.2021

Guitars

Suositussa Vain elämää -musiikkiohjelmassa artistien toistensa kappaleista esittämät versiot nostavat aika ajoin esiin kysymyksiä kappaleiden tekijänoikeuksista ja siitä, kuinka laajasti musiikkiteoksia on oikeus muunnella.

Rap-artisti Pyhimys esitti Vain elämää -ohjelmassa toisen osallistujamuusikon Anssi Kelan kappaleesta Ilves version, joka erosi huomattavasti alkuperäisestä. Kela itse totesi, että hänen kappaleitaan saa versioida haluamallaan tavalla.

Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja Aku Toivonen on kommentoinut asiaa tekijänoikeusnäkökulmasta ja todennut, että muunnellun kappaleen julkiseen esittämiseen tai siitä tehdyn tallenteen julkaisemiseen tarvitaan lähtökohtaisesti lupa. Mikäli artisti ei ole tehnyt kappaletta kokonaisuudessaan itse, ei pelkästään hänen suostumuksensa ole riittävä, vaan lupaa tulisi pyytää ensisijaisesti kappaleen pääasiallisilta tekijöiltä, sanoittajilta ja säveltäjiltä, tai kustantajalta. Toivonen korostaakin tekijänoikeuksien ja tekijänoikeuslain esiin tuomisen merkitystä julkisessa keskustelussa.

Vuonna 2017 Vain elämää -ohjelman ympärillä kiisteltiin niin ikään tekijänoikeuksista, kun Yö-yhtyeen kappale Joutsenlaulu versioitiin ohjelmassa kappaleen tekijältä, yhtyeen entiseltä jäseneltä Jussi Hakuliselta lupaa pyytämättä. Asia päätyi markkinaoikeuden käsittelyyn, jonka vuonna 2019 antaman tuomion mukaan Sanoma Media Finland Oy loukkasi Hakulisen tekijänoikeutta saattamalla yleisön saataviin muunnelman hänen tekemästään teoksesta. Sanoma velvoitettiin korvaamaan Hakulisen oikeudenkäyntikulut ja maksamaan hänelle hyvityksenä 5 000 euroa korkoineen. Lisäksi Sanomaa kiellettiin 50 000 euron sakon uhalla saattamasta muunnelmaa Joutsenlaulu-kappaleesta yleisön saataviin.

Alkuperäisen Ilta-Sanomien aihetta käsittelevän uutisen pääset lukemaan täältä.

Markkinaoikeuden Joutsenlaulu-kiistassa antama tuomio (MAO:524/​19) on luettavissa täällä.

Kuva: Wes Hicks sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: