Miten Halloween-asut ja aineettomat oikeudet ovat yhteen sovitettavissa?

28.10.2021

Halloween-asut ovat mielenkiintoinen ryhmä, sillä ne jäävät tekijänoikeussuojan ja tavaramerkkisuojan välimaastoon. Ne ovat osa muotia, taidetta, brändiä ja hahmoja. Suurimmat ongelmakohdat kohdistuvat niihin tahoihin, jotka myyvät asuja.

Beetlejuice VHS-kasetteja pinossa

Pääsääntöisesti Halloween-asut eivät saa tekijänoikeussuojaa (Yhdysvalloissa), sillä ne mielletään ”hyödyllisiksi esineiksi/asioiksi” samalla tavalla kuin monet muut muotiteollisuuden tuotteet. Jokaisella on oikeus myydä raidallista pukua, joka muistuttaa uutisen kuvassa olevaa Beetlejuice hahmon asua, koska raidallinen puku ei ole omaperäinen eikä tarpeeksi luova.

Tietyt osat asuista voivat kuitenkin saada tekijänoikeussuojaa. Esimerkiksi tarpeeksi luova naamio voi saada suojaa. Myös esimerkiksi Teräsmiehen tunnuksena toimiva S-kirjain voi saada tekijänoikeussuojaa. Naamiot on mielletty aseiden, asusteiden ja muiden vastaavien esineiden kanssa kolmiulotteiseksi ”veistoksiksi”, joten ne voidaan suojata tekijänoikeudella.

Halloween-asujen yhteydessä on myös puhuttu paljon tavaramerkeistä ja niiden suojasta. Siinä missä tekijänoikeus suojaa luovaa työtä, kuten muun muassa kirjoja, elokuvia ja musiikkia, tavaramerkki suojaa nimeä, slogania ja muita asioita, jotka toimivat tietyn liiketoiminnan, tuotteen tai palvelun tunnisteena. Tunnetut hahmot ovat usein suojattu sekä tekijänoikeudella, vaikka niiden vaatetus ei ole, että tavaramerkkisuojalla.

Esimerkiksi uutisen kuvassa näkyvä hahmo Beetlejuice on rekisteröinyt usean tavaramerkin ja yksi näistä suojaa naisten, miesten ja lasten vaatteita. Tavaramerkkisuoja ei kuitenkaan toimi samalla tavalla kuin tekijänoikeussuoja. Tavaramerkkien suoja on kiinnostunut siitä aiheuttaako merkin käyttö hämmennystä tai sekaannusta markkinoilla. Näin ollen toinen toimija on käytännössä sallittu myymään raidallista pukua, mutta toimijan ei ole sallittua käyttää raidallisen puvun yhteydessä Beetlejuice nimeä ilman lupaa.

Halloween-asuihin liittyvät oikeustapaukset ovat harvassa ja ongelmatilanteissa on usein käytetty poistamisilmoituksia (cease and desist letters).

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi tästä.

Kuva: Bruno Guerrero, Unsplash

Kirjoittajat

Share: