Miramax vs. Quentin Tarantino – kiista Pulp Fictionista

23.11.2021

Yhdysvaltalainen elokuvayhtiö Miramax on haastanut tunnetun ohjaajan Quentin Tarantinon oikeuteen tekijänoikeus- ja tavaramerkkirikkomuksesta sekä sopimuksen rikkomisesta. Tarantino haluaa myydä vuoden 1994 elokuvan Pulp Fictionin NFT-kyrptovaluuttatekniikkaa.

kuva Tarantinon NFT nettisivulta

Elokuvaohjaaja Quentin Tarantino aikoo myydä vuonna 1994 ohjaamansa elokuvan Pulp Fiction NFT-kyrptovaluuttatekniikkaa. NFT:llä tarkoitetaan kryptovaluuttatekniikka, jossa yksilöidään virtuaalisia kohteita ja samalla kirjataan niiden omistussuhteita lohkoketjua hyväksikäyttäen. Tarantinon NFT:n avulla ostajat pääsisivät käsiksi käsinkirjoitettuihin elokuvakirjoituksiin ja eksklusiivisiin Tarantinon kommentteihin elokuvasta. Näiden arvioidaan olevan miljoonien dollarien arvoisia.

Elokuvayhtiö Miramax omistaa kyseisen elokuvan tekijänoikeudet ja yhtiö katsoo, että suunnitellussa myynnissä on kyse sopimusrikkomuksesta ja tekijänoikeus- ja tavaramerkkirikkomuksesta. Miramax on nostanut kanteen Tarantinoa vastaan Kalifornian osavaltion tuomioistuimessa. Miramaxin mukaan Tarantino haluaa päästä osaksi ”NFT-buumia” ja tuottaa sen avulla rahaa itselleen. Ennen kanteen nostamista Miramax oli lähettänyt Tarantinolle lakkautuskäskyn (cease and desist notice). Tarantinon asianaja oli vastannut käskyyn, että Tarantino toimii omien oikeuksiensa rajoissa. Miramax on todennut, että Tarantinon toiminta saattaa johtaa muita ohjaajia toimimaan samoin, vaikka yhtiö omistaa elokuvien oikeudet.

Sen lisäksi, että Miramax katsoo ettei Tarantinolla ole oikeuksia myydä elokuvaan liittyviä NFT kohteita, yhtiön mukaan myyntiin tarkoitetulla sivustolla käytetään sen oikeuksien vastaisesti Pulp Fictionin tavaramerkkiä ja filmiaineistoa ilman lupaa. Kanteen avulla Miramax pyrkii estämään suunnitellun myynnin ja yhtiö haluaa myös korvauksia tavaramerkki- ja tekijänoikeusrikkomuksista.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi tästä.

Kuva: Tarantino NFTs

Kirjoittajat

Kirjoittajat