Mikki Hiiren tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättymässä

22.9.2021

Mickey and Minnie Mouse

Mikki Hiiri on ollut Walt Disney Companyn kasvo ja tavaramerkki jo lähes 100 vuoden ajan.

Vuonna 2023 Disneyn ”Höyrylaiva Ville”-elokuvan (Steamboat Willie) tekijänoikeudellinen suoja päättyy. Elokuvassa myös Mikki Hiiri teki ensi-esiintymisensä, ja näin ollen myös Mikki Hiiri alkuperäisessä muodossaan on siirtymässä tekijänoikeusvapauden piiriin. Muutoksen myötä kuka tahansa saa tammikuusta 2023 lähtien luoda omia vuoden 1928 hahmoa mukailevia Mikki Hiiri-teoksiaan. Ilman tekijänoikeuden takaamaa suojaa, Mikki voidaan siis vuodesta 2023 eteenpäin saada esimerkiksi videomuodossa sanomaan ja tekemään lähestulkoon mitä tahansa, näin mahdollisesti vahingoittaen Disneyn huolella rakentamaa brändiä. Disney ei myöskään vuoden 2023 jälkeen voi kerätä korvauksia Mikki Hiiren luvattomasta käytöstä. Näistä syistä Disney yrittää nyt aktiivisesti lobata sen puolesta, että Yhdysvalloissa voimassa olevaa tekijänoikeuslain mukaista tekijänoikeudellista suoja-aikaa pidennettäisiin entistä pidemmäksi.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Disney on lobannut lakimuutoksen puolesta Mikki Hiiren tekijänoikeutta pidentääkseen. Yhtiö on Mikki Hiiren tekijänoikeutta suojatakseen menestyksekkäästi lobannut tekijänoikeussääntöjen muuttamisen puolesta jo kahdesti kuluneen viidenkymmenen vuoden aikana. Kun Höyrylaiva Ville ja Mikki Hiiri luotiin vuonna 1928, Yhdysvaltain tekijänoikeus salli maksimissaan 56 vuotta kestävän tekijänoikeussuojan, joka laskettiin teoksen luomisvuodesta lähtien. Aikarajan loppumisen lähestyessä Disney lobbasi sääntömuutoksen puolesta menestyksekkäästi, ja vuonna 1976 uudistettu tekijänoikeuslaki astui voimaan. Uuden lain myötä teoksille sallittiin 75 vuoden kestävä tekijänoikeussuoja. Höyrylaiva Ville sai suojaa aina vuoteen 2003 asti.

Kun 75 vuoden aikaraja läheni loppuaan, Disney päätti kokeilla lobbaamista uudestaan ja vedota kongressiin tekijänoikeudellisen suojan pidentämisen puolesta. Vuonna 1998 syntyi ”Copyright Term Extension Act” – pitkälti Disneyn lobbauksen tuloksena, minkä takia lakia kutsuttiin mediassa leikillä myös ”Mickey Mouse Protection Actiksi”. Laki pidensi tekijänoikeussuojan 95 vuoteen, siirtäen tekijänoikeusvapautumisen vuoteen 2023.

Vaikka Disney lobbaisi tekijänoikeudellisen suoja-ajan pidentämisen puolesta, on todennäköistä, ettei aikaa enää pidennetä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka tekijänoikeudellinen suoja päättyisikin, Disneyllä on silti tavaramerkkioikeus Mikki Hiiren, eikä tällä oikeudella ole samanlaista rajallista suoja-aikaa kuin tekijänoikeudella. Mikki Hiirtä on käytetty merkkaamaan monen Disneyn kaupallistaman tuotteen alkuperää, ja onkin arvioitu, että vaikka Mikki Hiiri sinänsä siirtyy tekijänoikeusvapauden toiselle puolelle, tavaramerkkirekisteröinti saattaa silti jättää ohjat hahmon käytöstä Disneyn käsiin. Kaiken kaikkiaan Disneyllä on ainakin 19 erillistä tavaramerkkirekisteröintiä sanoilla ”Mikki Hiiri”. Näiden rekisteröintien piiriin kuuluvat esimerkiksi animoidut tv-ohjelmat, sarjakuvat, teemapuistot ja tietokonepelit. Vaikka tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättymässä ja todennäköisesti tulee päättymään vuoteen 2023, on Disney siis tehnyt parhaansa pitääkseen oikeudet hallinnoida Mikki Hiiren käyttöä itsellään.

Tracklightin alkuperäisen, aihetta käsitelleen uutisen pääset lukemaan täältä. Lisätietoa ja Kaitlyn Henneseyn Western New England Law Reviewssa julkaiseman artikkelin Mikki Hiiren aineettoman oikeuden suojasta löydät täältä.

Kuva: Steven Lozano sivulta Unsplash.

Kirjoittajat

Kirjoittajat