Metalgial v. Meta ja Permigiano Reggiano

11.3.2022

Folders

Metalgail v. Meta

Tapauksessa T-192/21, Beta Sports LLC (Beta) jätti tavaramerkin rekisterihakemuksen EUIPO:lle. Yhtiö haki rekisteröintiä sanamerkkille ”META”, luokassa 5 lisäravinteille.

Laboratorios Ern SA. (Laboratorios) vastusti rekisteröintiä vedoten sekaannusvaaran aikaisempaan  Espanjan kansallisen tavaramerkkiin ”METALGIAL”, joka myös oli rekisteröity luokassa 5 farmaseuttisille valmistelle. EUIPO:n valituslautakunta arvioi, että todennäköisyys sekaannukseen merkkien välillä ei ollut ja hylkäsivät näin ollen kanteen. Laboratorios teki valituksen unionin yleiseen tuomioistuimeen väittäen, että merkkien samankaltaisuus saattaa aiheuttaa sekaannusvaaran.

Tuomioistuin muistutti, että sekaannuksen todennäköisyyttä on arvioitava maailmanlaajuisesti asianomaisen yleisön käsityksen perusteella. On otettava huomioon merkkien ja tavaroiden samankaltaisuuden eri tekijät (visuaaliset, foneettiset, käsitteelliset). Tuomioistuin totesi, että merkkien visuaalinen ja foneettinen samankaltaisuus oli heikko. Ainoastaan merkkien neljä ensimmäistä kirjainta olivat identtiset ja käsitteet eivät muistuttaneet toisiaan. Tämän lisäksi tuomioistuin totesi, että ostaessaan farmaseuttisia valmisteita, koska nämä vaikuttaa terveyteen.

Näin olleen haetulle sanamerkille voitiin myöntää rekisteröinti ja valitus oli hylättävä.

PARMIGIANO REGGIANO

Ecuadorin teollis- ja tekijänoikeusvirasto (SENADI) antoi äskettäin päätöksen, jonka mukaan kovien juustojen termiä ”parmesan” ei voida pitää yleisnimenä EU:n ulkopuolella.

Yritys Kraft Foods Group Brands LLC (Kraft) pyrki rekisteröimään merkin ”Kraft Parmesan Cheese” tavaramerkiksi Ecuadorissa. ”Consorizo del Formaggio Parmigiano Reggiano” yhtymä joka vastaa ”Parmigiano Reggiano” termiin suojaamisesta maanlaajuisesti vastusti kuitenkin päätöstä. ”Consorzio” väitti, että riidanalainen merkki oli erittäin saamanlainen ja, että kyseeseen tuli epäoikeudenmukainen hyöty suojatun alkuperänimityksen mainetta, laatua sekä muita ominaisuuksia, jotka johtavat yksinomaan maantieteelliseen ympäristöön.

Ecuadorin IP-toimisto vahvisti yhtymän väitteen ja hylkäsi siten merkin ”Kraft Parmesan Cheese” rekisteröinnin.

Euroopan tasolla unionin tuomioistuin tunnusti vuonna 2008, että termi ”parmesaani” oli käännös termistä ”Parmigiano”, ja katsoi sen näin ollen ei olevan sallittua kaupallistaa kyseisen termin nojalla muita kovia ja raastettuja juustoja kuin”Parmigiano Reggiano” -alueella EU: ssa. Ecuadorissa äskettäin tehdyn päätöksen merkitys perustuu tunnustamiseen EU:n alueen ulkopuolella.

Koko uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Beatriz Pérez Moya sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: