Meksikossa käynnistetään uusi aloite pienituloisten auttamiseksi

22.9.2021

Meksikossa käynnistetään aloite, jossa pienituloisilla on oikeus hakea tullissa takavarikoituja tuotteita ja myydä niitä eteenpäin kirpputoreilla. Meksikon tekijänoikeusjärjestöt ovat huolissaan, että aloite lisää rikollisuutta.

Liehuva Meksikon lippu

Meksikon hallitus on päättänyt myydä kirpputoreilla tavaroita, jotka takavarikoidaan tullissa. Aloitteella pyritään auttamaan maan pienituloisimpia kansalaisia. Ihmiset pystyvät hankkimaan kaikenlaista tavaraa myytäväksi muun muassa vaatteita, työkaluja, kenkiä, leluja ja kodintarvikkeita. Tuotteet ovat uusia, koska ne ovat heti maahan saapuessaan takavarikoituja. Tuotteet luovutetaan ilman maksua.

Aloitetta varten on perustettu uusi organisaatio Instituto para Devolverle al Pueblo lo Robado eli instituutti varastettujen tuotteiden palauttamiseksi.

Osa tullin takavarikoimista tuotteista on väärennöksiä. Monet kansalliset järjestöt, kuten esimerkiksi Meksikon kansainvälisen teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamisjärjestö, ovat varoittaneet, että väärennösten myyminen ja levittäminen edistää rikollisuutta ja asettaa sekä kuluttajat, että yritykset alttiiksi suuremmalle riskille. Meksikon teollis- ja tekijänoikeusjärjestöjen mielestä tavaroita ei pitäisi missään olosuhteissa laskea liikkeelle kaupallisessa tarkoituksessa, jos ne ovat jo tullin puolesta takavarikoitu.

Väärennettyjen tuotteiden myyminen on kielletty lailla Meksikossa sekä kansallisella tasolla. Tämän lisäksi Meksiko, Kanada ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet uuden vapaakauppasopimuksen, jossa säännöt väärennettyjen tuotteiden hävittämiselle. Uusi aloite rikkoo siten kansallista lainsäädäntöä että kansainvälisiä sopimuksia.

Pääset lukemaan WIPO:n uutisen englanniksi tästä. Pidemmän uutisen aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash photos

Kirjoittajat

Kirjoittajat