Markkinaoikeudelta uusi linjaus vertaisverkon käyttäjien yhteystietojen luovutuksesta

13.6.2017
Markkinaoikeus (MAO) on 12.6.2017 tekemässään ratkaisussa ottanut uudenlaisen linjan sen arvioinnissa, voidaanko operaattori velvoittaa luovuttamaan vertaisverkossa teoksia luvatta jakaneiden yhteystietoja tekijänoikeudenhaltijoille. Viimeaikaisen Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) oikeuskäytännön valossa lähtökohdaksi oli otettava yksittäisestä teleliittymästä tehdyn konkreettisen loukkauksen merkittävyys niin kutsutun kokonaisyleisön sijaan.

Tekijänoikeuslain 60 a §:n mukaan tuomioistuin voi määrätä operaattorin luovuttamaan yhteystiedot sellaisesta teleliittymästä, josta tekijän oikeuksien suojan kannalta merkittävässä määrin saatetaan yleisön saataviin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman tekijän suostumusta. Tapauksessa oikeudenhaltija pyysi MAO:a määräämään operaattorin luovuttamaan niiden käyttäjien yhteystiedot, joiden hallussa olevista teleliittymistä oli luvatta jaettu tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia BitTorrent-vertaisverkossa tiettyinä ajankohtina.

Arvioitavaksi tuli, täyttyikö pykälän edellyttämä merkittävyyskynnys siten, että yhteystietojen luovutus olisi mahdollinen. Oikeudenhaltijan mukaan yksittäiset loukkaustapahtumat oli katsottava merkittäviksi, sillä ne olivat saavuttaneet huomattavan kokonaisyleisön, joka oli maailmanlaajuisesti rajoittamaton ja avoin.

MAO totesi aiemmassa käytännössään painottaneensa kokonaisyleisön merkitystä merkittävyyskynnyksen täyttymisessä. Se kuitenkin tarkasteli viimeaikaista EUT:n oikeuskäytäntöä (mm. yhdistetyt asiat C-203/15 Tele2 Sverige ja C-698/15 Watson ym. sekä C-275/06 Promusicae), jonka mukaan henkilötietojen luovuttamisessa siviiliprosessia varten tulee ehdottomasti noudattaa suhteellisuusperiaatetta. Sähköisen viestinnän luottamuksellisuutta koskevia rajoituksia olisi EUT:n mukaan tulkittava suppeasti, ja toimenpiteiden tulisi rajoittua ehdottoman välttämättömään.

MAO katsoi tapauksessa olevan viime kädessä kyse omaisuudensuojan ja yksityisyyden suojan välisestä punninnasta. Pykälään sisältyvän merkittävyyskynnyksen tarkoitus on rajata tietojen luovutuksen mahdollisuus vain tarpeeksi vakaviin ja moitittaviin tekoihin. Niinpä merkittävyyttä arvioitaessa oli painotettava yksittäisestä teleliittymästä tehtyä konkreettista oikeudenloukkausta. MAO huomautti, ettei hakija ollut esittänyt näyttöä siitä, että mistään yksittäisestä teleliittymästä tapahtuva toiminta olisi ollut toistuvaa, pitkäkestoista, koskenut useita teoksia tai vaikuttanut toisten vertaisverkon käyttäjien toimintaan. Näin ollen kukin yksittäinen loukkaustapahtuma oli katsottava vähäiseksi. Merkittävyyskynnys ei täyttynyt ja MAO hylkäsi hakijan hakemukset. Näin se myös muutti aiempaa linjaustaan, jossa ratkaiseva merkitys oli annettu vertaisverkon potentiaalisesti valtavan suurelle kokonaisyleisölle (esim. tapaukset MAO:424/16 ja MAO:425/16).

Markkinaoikeuden ratkaisu MAO:333/17 luettavissa markkinaoikeuden sivuilla.

(JR)

Share: