Manolo Blahnikin tavaramerkkikiista ja Feta-tapaus

26.7.2022

Euroopan komissio vs Tanska (C-159/20)

Kreikka on voittanut oikeuskiistan suojellakseen oikeuttaan Feta-nimitykseen.

Feta on rekisteröity suojattuna alkuperäisnimityksenä EU:ssa vuonna 2002. Feta-nimitystä voidaan näin ollen käyttää vain juustoista, jotka on valmistettu nimetyllä maantieteellisellä alueella Kreikassa tuotekuvauksen mukaisesti. Tanskalaiset juustontuottajat olivat kuitenkin valmistaneet juustoa Feta-nimellä viedäkseen sitä kolmansiin maihin EU:n ulkopuolelle.

Kreikka ja Kypros tukivat Euroopan komissiota kanteen nostamisessa Euroopan unionin tuomioistuimeen, sillä Tanska ei ollut ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin estääkseen paikallisia yrityksiä käyttämästä Feta-nimitystä kolmansiin maihin vietäväksi tarkoitetuissa juustoissa. Tanskan mukaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) N:o 1151/2012 maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä tuli soveltaa vain tuotteisiin, joita kaupallistetaan EU:ssa.

Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisun mukaan asetuksessa kielletään rekisteröidyn nimen, kuten Fetan, käyttö tuotteessa, joka eroaa suojatusta alkuperäisnimityksestä, vaikka tarkoituksena olisikin viedä sitä kolmansiin maihin. Tuomioistuin katsoi päätöksessään, että Tanska ei täyttänyt asetuksen (EY) N:o 1151/2012 mukaisia ​​velvoitteitaan, koska se ei toteuttanut tarvittavia toimenpiteitä Feta-nimityksellä varustetun juuston tuotannon lopettamiseksi ja estämiseksi.

Manolo Blahnik

Muoti- ja kenkäsuunnittelija Manolo Blahnik on voittanut 22 vuotta kestäneen oikeustaistelun myötä oikeuden käyttää tavaramerkkiään Kiinassa.

Blahnik on tullut kansainvälisesti tunnetuksi avattuaan ensimmäisen liikkeensä 1970-luvulla Lontoossa. Kun Blahnik halusi laajentaa liiketoimintaansa Kiinan markkinoille, hän huomasi, että ”Manolo & Blahnik”-tavaramerkki oli jo rekisteröity kiinalaiselle liikemiehelle. Useat Blahnikin aiemmat valitukset tulivat hylätyiksi, sillä Blahnik ei onnistunut todistamaan brändinsä mainetta Kiinassa ennen vuotta 2000 ja liikemies käytti aktiivisesti tavaramerkkiä jalkineissa. Hiljattaisella päätöksellään Kiinan korkein oikeus kuitenkin mitätöi Blahnikin oikeuksia loukanneen tavaramerkin, joten Blahnik voi vihdoin käyttää tavaramerkkiään Kiinassa.

Kiinan tavaramerkkijärjestelmässä ensimmäisenä tavaramerkkihakemuksen jättänyt henkilö katsotaan tavaramerkin omistajaksi. Tavaramerkkilainsäädäntöä pyritään asteittain muuttamaan, jotta järjestelmästä saataisiin joustavampi ja vältettäisiin vilpilliset hakemukset, jotka voivat olla haitallisia ulkomaisille yrityksille, jotka yrittävät suojata tavaramerkkejään Kiinassa.

Alkuperäisen uutisen ja lisätietoa molemmista tapauksista pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Louis Hansel

 

Kirjoittajat

Share: