Maantieteellisten merkintöjen suojaa käsityö- ja teollisuustuotteille – asetusehdotuksen valmistelu etenee EU:ssa

6.3.2023

Stones piled on the ground

Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta antoi hyväksyntänsä asetusehdotukselle, jolla maantieteellisten merkintöjen suoja laajennettaisiin koskemaan käsityö- ja teollisuustuotteita. Uuden sääntelyn tarkoituksena olisi poistaa jäsenvaltioiden välisiä eroja sekä täydentää nykyistä sääntelyä maantieteellisten merkintöjen suojaamisesta.

Maantieteellisellä merkinnällä suojataan tietyltä maantieteelliseltä alueelta peräisin olevaa tuotetta, jolla on jokin tunnettu laatu tai muu ominaispiirre, joka kytkeytyy olennaisesti tiettyyn maatieteelliseen alkuperään. Maantieteellisten merkintöjen suoja on vahvistettu EU:ssa maataloustuotteille, elintarvikkeille, viineille sekä tislatuilla alkoholituotteille. Nykyisessä järjestelmässä käsityö- ja teollisuustuotteet, kuten luonnonkivet, korut, tekstiilit, pitsit ja ruokailuvälineet, jäävät suojan ulkopuolelle. Tällä hetkellä käsityö- ja teollisuustuotteita suojataan jäsenvaltioissa erilaisilla kansallisilla suojajärjestelmillä, tavaramerkeillä sekä vilpillistä kilpailua koskevilla säännöksillä.

Ehdotetun asetuksen perusteella käsityö- ja teollistuotteiden maantieteelliset merkinnät saisivat jatkossa suojaa unionin tasolla. Suoja toteutettaisiin koko EU:n kattavalla rekisteröintimenettelyllä, jonka ensimmäisestä vaiheesta vastaisivat kansalliset rekisteröintiviranomaiset. Päätöksen maantieteellisen merkinnän rekisteröinnistä tekisi EUIPO. Jäsenvaltion olisi poikkeuksellisesti mahdollista ottaa käyttöön myös suora rekisteröintimenettely, jolloin rekisteröinnistä vastaisi ainoastaan EUIPO. Tämä olisi mahdollista esimerkiksi silloin, kun jäsenvaltiolla ei ole erityistä järjestelmää käsityö- ja teollisuustuotteiden rekisteröinnin hallinnointia varten ja paikallinen intressi maantieteellisten merkintöjen suojaamiseen on hyvin vähäinen.

Ehdotuksessa on pyritty huomioimaan erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten erityistarpeet. Tätä varten rekisteröintimaksut on tarkoitus pitää kohtuullisina ja rekisteröintimenettelyt yksinkertaisina. Rekisteröinnin sujuvuus pyritään takaamaan sähköisellä rekisteröintimenettelyllä, jonka hallinnoinnista vastaisi EUIPO.

Euroopan parlamentin alkuperäisen tiedotteen pääset lukemaan täältä.

Kuvat: Unsplash, Sean Stratton

Kirjoittajat

Share: