Luovien alojen edustaja Tekijäfoorumi vaatii tekijänoikeuslain valmistelua uudelleen

25.10.2021

laptop on tableTekijäfoorumi katsoo, ettei hallituksen esityksen luonnos uudesta tekijänoikeuslaista toteuta tekijänoikeusdirektiivin tavoitteita luovan alan tekijöiden aseman parantamisesta, vaan jopa heikentäisi alan toimijoiden oikeuksia. Luovan alan järjestöjen edustaja vaatiikin lakiesityksen palauttamista valmisteluun.

Yli 50 000 luovan alan tekijää ja taiteilijaa edustava Tekijäfoorumi kritisoi lausuntokierroksella olevaa hallituksen esityksen luonnosta uudesta tekijänoikeuslaista. Sen mukaan esityksessä ei ole huomioitu lakimuutoksen taustalla olevan EU:n tekijänoikeusdirektiivin tavoitteita alan toimijoiden aseman parantamisesta. Direktiivi velvoittaa jäsenvaltioita muun ohella takaamaan tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden oikeus saada asianmukainen korvaus teostensa ja esitystensä käytöstä. Tekijäfoorumin mukaan tekijöiden neuvotteluasema korvaus- ja sopimusasioissa olisi lakiesityksen myötä edelleen heikko tai esitetyt muutokset jopa heikentäisivät sitä. Tästä syystä esitys tulisi valmistella uudelleen.

Tekijäfoorumin mukaan kollektiivinen sopiminen olisi keino taata direktiivin tavoitteiden toteutuminen ja tekijöiden oikeus asianmukaiseen ja oikeasuhtaiseen korvaukseen. Esitysluonnoksessa tätä vaihtoehtoa ei ole hyödynnetty. Kollektiivisessa sopimisessa tekijöitä edustavat ammattiliitot ja järjestöt neuvottelisivat korvauksista ja muista käyttöehdoista tekijöiden puolesta. Neuvotellut vähimmäisehdot takaisivat alan toimijoille asianmukaiset korvaukset ja tiedonsaannin teostensa käytöstä.  Foorumin mukaan kollektiivisen sopimisen toteuttamisen lisäksi uutta valmistelua vaativat tekijöiden tiedonsaantioikeus, ehdotetun tekijänoikeusriitalautakunnan tehtävien laajentaminen koskemaan tekijöiden korvauskysymyksiä sekä tekijöiden peruuttamisoikeus luovutettujen oikeuksien käyttöön.

Tekijäfoorumin vaatimuksista ja järjestöjen kannanotoista voit lukea tarkemmin täällä julkaistusta tiedotteesta.

Kuva: Markus Spiske sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: